Náhorní Karabach schválil novou ústavu i název Arcach

Voliči v Náhorním Karabachu bezmála 90 procenty hlasů schválili v pondělním referendu změny v ústavě této arménské enklávy, která se před lety v krvavé válce odtrhla od Ázerbájdžánu. Necelá desetina voličů hlasovala proti přechodu k prezidentské formě vlády, uvedl server Newsarmenia s odvoláním na ústřední volební komisi. Nová ústava také mění název „státu“ na Arcach.

Proti referendu protestoval Ázerbájdžán, který už čtvrt století marně usiluje o návrat Náhorního Karabachu pod svou správu a sousední Arménii obviňuje z okupace svého území.

Podle předběžných výsledků v plebiscitu hlasovalo pro změny 69 540 voličů, zatímco 7686 bylo proti. Neplatných bylo 2202 hlasovacích lístků, tedy necelá tři procenta. Referenda se zúčastnily více než tři čtvrtiny oprávněných voličů.

Nová ústava také mění název „státu“ na Arcach, což je podle dostupných zdrojů pojmenování používané za dob starověké Arménie. V ústavě je ale podle serveru zmínka, že oba názvy – Arcach a Náhorní Karabach – jsou shodné.

Ústava také ruší funkci premiéra a zavádí novou: státního ministra koordinujícího činnost ostatních ministrů. Ve 24 bodech vyčísluje široké pravomoci prezidenta, který řídí domácí a zahraniční politiku státu, státní úřady i vládu, jmenuje a odvolává ministry (včetně státního ministra), spravuje státní majetek a finance. Parlament má právo vyjádřit prezidentovi nedůvěru. Prezident Bako Saakjan označil referendum za krok vpřed při budování státu.

Plebiscit sledovalo podle komise 104 zahraničních pozorovatelů, včetně skupiny poslanců Evropského parlamentu, jakož i zástupců například Bulharska, Rakouska či Německa. Ázerbájdžánské ministerstvo zahraničí pohrozilo, že pozorovatele zařadí na „černou listinu“ nežádoucích osob.