Kvůli vraždě Kim Čong-unova bratra zatkla Malajsie další dvě osoby

Koreanista o smrti Kim Čong-nama: Může jít o likvidaci konkurenční linie ve vládnoucí dynastii (zdroj: ČT24)

Malajsie v souvislosti s pondělní vraždou bratra severokorejského vůdce Kim Čong-una zadržela druhou ženu. Malajsijské státní tiskové agentuře Bernama to řekl šéf policie Khalid Abu Bakar. Policie později uvedla, že zadržená žena měla indonéský pas, podle kterého se jmenuje Siti Aishahová a je jí 25 let. Následně policie oznámila zadržení další osoby, jednalo se o Malajce, osobního partnera jedné z podezřelých žen.

Ve středu malajsijská policie oznámila, že v souvislosti s vraždou zadržela ženu s vietnamským cestovním dokladem a hledá několik dalších zahraničních podezřelých, napsala agentura Reuters. Zatím není jasné, zda jsou doklady obou žen pravé.

Kim Čong-nam byl usmrcen na letišti v malajsijském hlavním městě Kuala Lumpuru. Jihokorejská rozvědka v úterý uvedla, že Severokorejce otrávily dvě severokorejské agentky. Příčina jeho smrti nebyla zatím určena. Podle některých zdrojů byl zabit pomocí otrávených jehel, podle jiných zdrojů ho útočnice postříkaly na obličeji jakousi jedovatou tekutinou.

Podle některých analytiků zvažoval Kim Čong-nam možnost přeběhnutí, čímž dal Pchjongjangu záminku, aby se ho zbavil.

Události: Vyšetřování vraždy Kim Čong-nama (zdroj: ČT24)

  
Lékaři ve středu dokončili pitvu Kim Čong-nama. Zatím se však neví, zda Malajsie výsledky pitvy oficiálně oznámí, uvedla agentura AP.

KLDR se dožaduje vydání těla

Co se týče postoje Severní Koreje k celé záležitosti, Pchjongjang mlčí. „KLDR si připomíná 75. výročí narození Kim Čong-ila, otce zavražděného, o jehož smrti dosud vůbec neinformovala. Víme jen to, že se severokorejská ambasáda v Malajsii pokusila zabránit pitvě Kim Čong-nama a dožaduje se vydání jeho těla,“ popsala situaci zpravodajka ČT Barbora Šámalová.

Kim Čong-nam, který měl pověst playboye, hráče v kasinech a povaleče, byl dlouhodobě pro severokorejskou vládu trnem v oku. Veřejně také kritizoval svého bratra Kim Čong-una a prohlašoval, že stávající stalinistický režim v jeho vlasti již dlouho nevydrží.

Nevlastní bratr současného vůdce KLDR Kim Čong-una se narodil 10. května 1971 v Pchjongjangu. Byl nejstarším synem bývalého vůdce Kim Čong-ila, za jehož nástupce byl několik let považován. Kim Čong-il ho zplodil se svou druhou ženou Song Hje-rim, která zemřela v roce 2002.

Studoval v Moskvě a Ženevě, pak zastával vysoký post v severokorejské špionážní službě. V minulosti se mu přezdívalo „malý generál“. 

Kim Čong-nam žil posledních 15 let střídavě v dobrovolném exilu v čínském Macau a v Pekingu. V roce 2001 byl zadržen při pokusu vstoupit na území Japonska s falešným pasem, přičemž tvrdil, že chce navštívit tokijský Disneyland. Podle jiné verze ale chtěl v Japonsku koupit citlivé technologie. Po tomto skandálu upadl v KLDR v nemilost.

Podle některých zdrojů unikl v roce 2004 dvěma atentátům, které na něj byly podniknuty v Číně a v Rakousku.

Kim Čong-nam měl údajně blízko ke strýci Čang Song-tchekovi, který byl svého času druhým nejvlivnějším mužem v zemi, než ho jeho synovec Kim Čong-un nechal při čistkách v roce 2013 popravit, údajně za přípravu pokusu o převrat.

Kim Čong-nam
Zdroj: AP/Shin In-seop/ČTK