Německá vláda je pro zrušení trestného činu hanobení cizího majestátu

Německá vláda souhlasí se zrušením trestného činu hanobení zahraničního majestátu. Podle ní takový prohřešek nepatří do 21. století. Zákon loni využil turecký prezident k žalobě na německého satirika. Ten ve veřejnoprávní televizi přednesl báseň, která obsahovala řadu vulgarismů na adresu turecké hlavy státu.

Příslušný paragraf 103 trestního zákoníku dlouhá léta nikdo nevyužil. Až loni tak učinil turecký prezident Recep Tayyip Erdogan vůči Janu Böhmermannovi, jenž ve veřejnoprávní televizi ZDF přednesl báseň, která líčila tureckého prezidenta jako člověka porušujícího lidská práva a také jako někoho, kdo provozuje sex se zvířaty a sleduje dětské porno.

Německý komik básní reagoval na případy porušování svobody slova a tisku v Turecku. Erdogan satirika zažaloval. Trestní stíhání umožnil souhlas německé vlády, jež si za to vysloužila velkou kritiku. Justice ho později zastavila.

„Myšlenka ,urážky majestátu‘ pochází z dávno minulé epochy, nepatří už do našeho trestního práva,“ řekl ministr spravedlnosti Heiko Maas (SPD). Nařízení je podle něj zastaralé a nadbytečné.

Zahraniční představitelé budou mít i po změně zákona možnost bránit se u německých soudů urážkám, nebudou už ale ve zvláštním postavení.

Zatímco dosud za jejich urážku hrozil trest ve výši až pěti let, nově bude trestem peněžitá pokuta nebo maximálně rok vězení. „Urážka hlav států je a zůstává trestná - ale nikoliv více nebo méně než urážka každého jiného člověka,“ poznamenal k tomu ministr Maas.