Osvobodili jsme téměř celý východní Mosul, hlásí irácká armáda

Zpravodaj ČT: Osvobození západního Mosulu může trvat ještě déle (zdroj: ČT24)

Mosulská ofenziva, která začala v říjnu, konečně nese ovoce. Irácká armáda oznámila, že osvobodila celou část města ležící na východ od řeky Tigris. Někteří bojovníci Islámského státu (IS) se ale stále schovávají v severovýchodních čtvrtích. IS dobyl dvoumilionový Mosul v červnu 2014 a dosud byl jeho iráckou baštou.

Lidé ve východním Mosulu vycházejí z úkrytů, obhlížejí trosky svých domů a pohřbívají příbuzné. „Seděli jsme před domem a děti si hrály venku. Zasáhla nás palba z minometů. Já jsem ztratil vědomí a syn Ibrahim měl v noze šrapnel. Můj druhý syn zemřel - a tady leží i moje neteř,“ konstatoval jeden z obyvatel Mosulu Faris Deonon.

Mnoho členů IS se přesunulo do západní části Mosulu, odkud se pokoušejí uprchnout civilisté. Druhé největší irácké město už opustilo kolem 100 tisíc lidí a OSN varuje, že toto číslo se stále intenzivnějšími boji poroste.

„Pravdou je, že dobývání východní poloviny Mosulu probíhalo v mnohem jednodušším terénu. Východní i jihovýchodní předměstí jsou výrazně méně obydlená, je tam daleko větší prostor pro manévrování obrněné techniky, což je jedna z mála výhod, které postupující vládní vojska mají,“ podotkl zpravodaj ČT Jakub Szántó.

V západní části leží mosulské staré město. „Je to labyrint velmi úzkých uliček. Je tam také drtivá většina předválečného obyvatelstva, proto se dá čekat, že aby vládní síly zabránily co nejvíce civilním obětem, bude ten čas (délka operace) ještě delší než dosud,“ dodal Szántó.

Armáda očekává, že ozbrojenci budou klást v těchto čtvrtích velký odpor. Obyvatelé západní části města už hlásili agentuře Reuters, že se v minulých dnech znásobily nálety. 

Do bojů o Mosul je nasazena speciální protiteroristická jednotka, pozemní armáda, policie a jejich spojenecké kurdské oddíly. Západně od města bojují šíitské milice, které se snaží bránit ozbrojencům z IS prchat přes hranici. Ze vzduchu pomáhá Iráčanům mezinárodní koalice vedená Spojenými státy.

Vláda původně očekávala, že irácké síly město osvobodí do konce roku 2016. Když se ale koncem roku dostaly do městských čtvrtí, zpomalil jejich postup IS nasazením sebevrahů, odstřelovačů a také využíváním civilistů jako lidských štítů.

Po krátkém pozastavení ofenzivy irácká armáda přehodnotila taktiku a v lednu se pak její postup urychlil. V minulých dnech vojáci poměrně rychle postupovali čtvrtěmi na východním břehu řeky.