Poprvé od zářijové exploze odstartovala raketa Falcon 9 a úkol splnila

Z kalifornské Vandenbergovy základny odstartovala k letu na oběžnou dráhu raketa Falcon 9 společnosti SpaceX. Start byl prvním od loňského září, kdy jiná raketa stejného typu při předletovém testu explodovala na odpalovací rampě na floridském mysu Canaveral. Svůj úkol nynější raketa splnila.

Falcon na oběžnou dráhu vynesl deset satelitů společnosti Iridium Communications, které mají rozšířit kapacitu hlasové a datové komunikace na Zemi. Kvůli zpoždění programu v důsledku zářijové havárie čeká na realizaci dalších sedmdesát komerčních projektů v hodnotě deseti miliard dolarů (250 miliard korun).

První stupeň nosné rakety deset minut po startu úspěšně přistál na plovoucí plošině v Tichém oceánu. Revoluční techniku vyzkoušela společnost SpaceX popáté, poprvé to bylo při vynesení 1,5 tuny zásob na ISS loni v dubnu. První stupeň by mohl být použit k dalším – podle předpokladů levnějším – startům.

Po výbuchu se firma snaží upravit palivový systém

Příčinou havárie z loňského září byla podle expertů exploze nádrže s heliem ve druhém stupni rakety. Společnost SpaceX, jejímž majitelem je podnikatel Elon Musk, se nyní snaží upravit celý palivový systém.

Raketa Falcon 9 explodovala na mysu Canaveral i předloni v červnu, kdy měla na oběžnou dráhu vynést nákladní loď Dragon se zásobami pro Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS). Příčinou byl i tehdy únik helia.

SpaceX chce letos vyslat na oběžnou dráhu 27 raket, což je trojnásobek loňského počtu. Kromě komerčních projektů je firma i jednou ze dvou společností, které si americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) vybral pro přepravu nákladu k ISS.

Vydáno pod