Musíme na Mars, jinak lidstvo zahyne, prohlásil Elon Musk. A ukázal způsob, jak se tam dostat

Na Mars poletí kosmická loď Srdce ze zlata, která tam poveze stočlennou posádku, prozradil v úterý americký podnikatel.

Lidstvo má dvě možnosti: buď zůstaneme na Zemi, nebo se vydáme ke hvězdám. V prvním případě je jisté, že nutně jednou přijde událost, která člověka z tváře Země vymaže. „Alternativou je stát se vesmírnou civilizací a meziplanetárním druhem.“ Tak začal v úterý večer svou přednášku Elon Musk, excentrický miliardář s velkým snem na Mezinárodním astronomickém kongresu v Guadalajaře.

Musk, majitel společností Tesla a SpaceX, by chtěl být tím člověkem, který dostane člověka na Mars. V on-line přednášce představil svou základní vizi, způsoby jejího financování i technické prostředky, jimiž toho hodlá dosáhnout.

Důvod, proč do tohoto projektu vkládám své osobní zdroje: Nemám žádný jiný úmysl, než učinit život meziplanetárním.
Elon Musk

Základem je, aby doprava na Mars byla levná. Musk odhaduje, že dostat jednoho člověka na Mars by pomocí dnes existujících technologií stálo asi 10 miliard dolarů. Aby se stal Mars reálně obyvatelným, musí tato suma poklesnout na asi 200 000 dolarů, jinak je celý projekt kolonizace Marsu nerealistický. Ke snížení nákladů vedou čtyři cesty:

1. Znovupoužitelnost

Musk rád používá metaforu o cestě letadlem: kolik by stála jedna letenka, kdyby se letadlo při každém letu zničilo? Přesně tak totiž dnes funguje doprava do vesmíru… Musí tedy vzniknout znovupoužitelné nosné rakety, respektive několikastupňové rakety, z nichž se vždy první stupeň zachová a bude se dát využít znovu k dalšímu letu. Tato nosná raketa vynese do vesmíru jednak samotnou kosmickou loď určenou pro cestu na Mars, ale také tanker.

2. Tankování na oběžné dráze

Právě tanker je dalším klíčovým a revolučním prvkem, jenž by měl snížit náklady a umožnit, aby byl projekt realistický. Kosmická loď pro Mars totiž bude tankovat na oběžné dráze, palivo jí tam donese v několika dávkách „tanker“, tedy speciální modul naplněný palivem. Tento tanker by měl být stejně jako nosná raketa i kosmická loď znovupoužitelný – v Muskově vizi by měl zvládnout nejméně 100 cest na oběžnou dráhu a zpět na Zemi.

3. Účinnější palivo

Aby se rakety dostávaly tak často na oběžnou dráhu, musí mít kvalitní a spolehlivé palivo i nosný motor. Současné rakety Falcon 9 používají v motorech celkem 5 druhů kapalin, nový Falcon by měl mít jen dvě: tekutý kyslík a metan. Bude je spalovat motor Raptor, který společnost SpaceX tento týden úspěšně otestovala. Nosná raketa bude mít těchto motorů celkem 42.

4. Výroba paliva přímo na Marsu

První kosmická loď, která se vydá k Marsu, by neměla ještě nést lidskou posádku, ale „jen“ jakousi továrnu na pohonné hmoty, zpočátku poměrně malou, ale další expedice by ji měly postupně zvětšovat. Na Marsu je totiž dostatek látek, z nichž se dá připravit pohonná směs pro motory Raptor. Na Marsu se dá najít dostatek jak vody (ve formě ledu), tak oxidu uhličitého. Z vody se dá elektrolyticky získat kyslík a vodík – a vodík a oxid uhličitý se dají s dostatkem energie sloučit na metan. Energii by měly dodávat veliké solární panely.

Na celou prezentaci se můžete podívat tady:

Prvních 100 statečných

Kosmická loď na nosné raketě bude opravdový obr: bude měřit 122 metrů, tedy asi jako dva Boeingy 747 na sobě. Na Mars ponese 100 pasažérů najednou. Musk už pro loď dokonce vymyslel jméno: bude se jmenovat Heart of Gold (Srdce ze zlata), jako pocta stejnojmenné kosmické lodi z jeho knihy Stopařův průvodce po Galaxii od Douglase Adamse.

Protože se ideální „okno“ pro cestu na Mars otevírá jen jednou za 26 měsíců, vyrazí na cestu zřejmě vždy rovnou několik raket současně. Palivo pak doplní na oběžné dráze Země, kde podstoupí také nutné opravy a počkají na další okno.

… a dál!

Musk také naznačil, že Mars není konečným cílem jeho snah. Když už rakety budou na oběžné dráze a u Marsu budou moci doplnit palivo, mohly by klidně létat ještě dál, k mnoha jiným zajímavým objektům sluneční soustavy. Jedním z těles, která se nabízejí, je Saturnům měsíc Enceladus, který má podzemní oceán, jenž by mohl poskytovat podmínky pro život.

Kde na to vzít? Spíš otázky než odpovědi

Uspokojivou odpověď na otázku, z čeho to chce Elon Musk zaplatit, zatím neznáme. Jako hlavní zdroj příjmů uvedl placenou dopravu astronautů na ISS a vynášení satelitů na oběžnou dráhu – což všechno už jeho společnost SpaceX dělá v současnosti (jen astronauty začne převážet až za 2-3 roky). Dalšími zdroji financování by se měly stát crowdfunding pomocí Kickstarteru, nijak dále nedefinovaný zisk a také s nadsázkou uvedené „kradení spoďárů“.

Na Muskův plán už reagovala také NASA – a to velmi pozitivně:„NASA tleská všem, kdo chtějí podniknout takový obrovský skok – a urychlit cestu k Marsu. Jsme nadšení, že mezinárodní komunita pracuje na tom, aby se vypořádala s výzvami, které před nás staví trvalá lidská přítomnost na Marsu.“