Rakouští populisté z FPÖ na námluvách v Kremlu. Chtějí být mostem mezi Trumpem a Putinem

Rakouská pravicově populistická opoziční strana FPÖ v Moskvě podepsala dohodu o spolupráci s vládnoucí ruskou stranou prezidenta Vladimira Putina. Zároveň nabídla, že bude působit jako prostředník mezi nově zvoleným americkým prezidentem Donaldem Trumpem a jeho ruským protějškem. Krok FPÖ popudil rakouské vládní i opoziční strany.

Tiskové agentury neznají detaily podepsané dohody. Podle agentury APA nicméně text zmiňuje například pravidelné výměny stranických delegací i zkušeností s legislativním procesem. Hovoří ale i o „výchově mladé generace v duchu patriotismu a radosti z práce“.

Ceremonie se za Svobodnou stranu Rakouska (FPÖ) zúčastnil její předseda Heinz-Christian Strache a poražený kandidát strany na prezidenta Norbert Hofer. Za stranu Jednotné Rusko byli přítomni například místopředseda dolní komory parlamentu Pjotr Tolstoj.

„FPÖ dále získává mezinárodní vliv… Pro Stracheho je obzvlášť důležité, aby USA a Rusko stály bok po boku. FPÖ jedná jako neutrální a spolehlivý prostředník a partner v podporování míru,“ stojí v prohlášení FPÖ.

FPÖ dlouhodobě zastává proruské postoje

Je například pro zrušení sankcí, které EU uvalila na Moskvu kvůli anexi Krymu a ruské účasti na konfliktu na Ukrajině. Strana ale popírá, že ji Rusko spolufinancuje.

Sblížení FPÖ s Jednotným Ruskem kritizovali vládní lidovci i sociální demokraté. Opoziční Zelení dokonce označili FPÖ za „Putinovu pátou kolonu“.