Desítky mrtvých po srážce vlaků v Íránu

Nejméně 43 mrtvých a další desítky zraněných si ráno vyžádala srážka dvou vlaků v severoíránské provincii Semnán. Neštěstí se odehrálo na nádraží mezi provinční metropolí Semnán a městem Dámgán. Nehodu způsobil osobní vlak, který narazil do další soupravy, stojící ve stanici.

Podle íránské státní televizní a rozhlasové společnosti IRIB při srážce čtyři vagony vykolejily a dva začaly hořet. Televize také odvysílala záznam, na kterém záchranné týmy pracují vedle hořících vagonů. 

Při nehodě přišli o život i čtyři zaměstnanci drah, kteří se v té době nacházeli ve vlacích. Všech 95 zraněných cestujících bylo převezeno do místních nemocnic, mnozí z nich jen s lehkými zraněními.

„Zrovna jsem spal, když ke srážce došlo. Myslel jsem si, že to je nálet… Když jsem otevřel oči, všude byla krev,“ citovala agentura Reuters jednoho ze zraněných cestujících. Některá z těl obětí byla zcela ohořelá, což ztěžovalo jejich identifikaci.

Guvernér provincie Mohammad Rezá Chabbáz prohlásil, že se příčina nehody stále vyšetřuje. Jeden z vlaků byl nejspíš z technických důvodů, které mohlo mít na svědomí chladné počasí, donucen zastavit asi 4,5 kilometru před stanicí. Druhý pak do něj narazil. K vyšetření příčiny nehody vyzval i íránský prezident Hasan Rúhání.