Obama vyzval Američany, aby dali Trumpovi šanci

Pro nově zvoleného amerického prezidenta Donalda Trumpa bude důležité, aby po své bojovné kampani vyslal signály jednoty. Řekl to dosluhující prezident Barack Obama a vyzval Američany, aby dali budoucímu prezidentovi nějaký čas zvyknout si na nové odpovědnosti, které mu prezidentský úřad přináší. Ujistil také, že Spojené státy zůstanou nepostradatelnou světovou mocností a že mu Trump řekl, že bude plnit závazky vůči Severoatlantické alianci (NATO).

Obama uvedl, že jeho následovník a dlouhodobý politický nepřítel je „upřímný“ v tom, že chce být prezidentem všech Američanů. Minulý týden na soukromém setkání s Trumpem v Oválné pracovně Obama podle svých slov řekl budoucímu prezidentovi, že kvůli hořkosti a divokosti jeho kampaně je opravu důležité, aby se pokusil vyslat signály jednoty a oslovil menšinové skupiny, jako ženy a další, které znepokojila jeho kampaň.

Obama vystoupil na tiskové konferenci v Bílém domě před odletem na návštěvu Řecka, Německa a Peru. Ostře odmítl kritiku Trumpa a snažil se uklidnit nejistotu doma i v zahraničí po předvolební kampani, jejíž součástí bylo obvinění z rasismu, sexismu a další útočná rétorika a otázky Trumpa na platnost bezpečnostních vztahů s Evropou a Asií.

Ve svém projevu Obama také ostře změnil tón, když ještě v posledních dnech před volbami se Trumpově kandidatuře vysmíval a dokonce obvinil Trumpa, že svými projevy o muslimech pomáhá Islámskému státu a podkopává americkou demokracii svými prohlášeními o zmanipulovaných volbách. V té době všechny průzkumy veřejného mínění ukazovaly, že zvítězí demokratická kandidátka Hillary Clintonová.

Část Obamova projevu před poslední zahraniční cestou v úřadu (zdroj: ČT24)

Na dotaz na jeden ze zatím nejkontroverznějších kroků od Trumpova triumfu, tedy jmenování Steva Bannona strategickým poradcem, Obama řekl, že je na prezidentovi, aby si jmenoval tým, který pro něj bude pracovat, napsaly agentury AP a Reuters.