Trump chce vyhostit až tři miliony nelegálních přistěhovalců. Před volbami mluvil o vyšším čísle

Nově zvolený americký prezident Donald Trump přislíbil vyhostit až tři miliony nelegálních přistěhovalců ze Spojených států. Uvedl to ve výňatku z rozhovoru, který odvysílala americká televizní stanice CBS. Dříve přitom mluvil až o jedenácti milionech lidí. Zároveň řekl, že určité části slibované zdi na hranici s Mexikem by mohl nahradit plot.

„To, co uděláme, je, že sebereme lidi, kteří jsou zločinci, kteří mají záznam v trestním rejstříku, kteří patří ke gangům, kteří pašují drogy (…), bezpochyby dva miliony a možná taky tři miliony (lidí) a vyhostíme je, anebo je vsadíme do vězení. Ale deportujeme je z naší země, jsou tu nelegálně,“ prohlásil Trump v pořadu „60 minut“, který bude v neděli večer místního času (v pondělí po půlnoci SEČ) vysílat CBS.

Trump se podle agentury AFP vrátil k tvrdému postoji z předvolební kampaně a také potvrdil, že hodlá postavit zeď na hranicích s Mexikem, aby omezil nelegální migraci. Připustil sice, že místy by mohly být „ploty“, ale míní, že „zeď je vhodnější“. „Jsem ve stavebnictví hodně dobrý,“ zažertoval realitní magnát, vlastnící síť hotelů a luxusních rezidencí.

Trump v kampani sliboval postavit na hranici s Mexikem zeď a také prohlašoval, že přiměje Mexiko, aby tuto stavbu plně zaplatilo. Sliboval také vyhostit dva miliony „kriminálníků“ pobývajících v USA bez dokladů.

Bývalý šéf Sněmovny reprezentantů Newt Gingrich, o kterém se mluví jako o příštím ministru zahraničí, tento týden naznačil, že Trumpem slibovanou zeď nejspíše Mexiko nezaplatí. Jen potvrdil, že tento návrh byl v kampani „super“.

Opatrněji se sociálními médii

Budoucí americký prezident Donald Trump se také vyjádřil ke svému vystupování na sociálních sítích. Po převzetí funkce bude ve svých výrocích na sociálních sítích zdrženlivější. 

„Je fakt, že jsem měl velkou sílu díky komunitě na Facebooku, Twitteru a Instagramu. Pomohlo mi to zvítězit ve státech, kde (demokraté) investovali do kampaně mnohem víc peněz než já,“ řekl zvolený prezident v rozhovoru, jehož výňatky v neděli CBS publikovala na svém webu. Komunikací přes internet prý není nadšen, ale „dává člověku možnost vyjádřit se“.

„Když o mně někdo šíří pomluvy nebo něco špatného, mám možnost protiútoku, odpovědi. Je to moderní forma komunikace, za kterou není třeba se stydět,“ řekl Trump v pořadu CBS. Jako hlava státu se ale prý bude muset krotit. „Musím být mnohem zdrženlivější, pokud budu sociální sítě používat, mnohem zdrženlivější,“ podotkl prezident.

Mluvčí Trumpova štábu Kellyane Conwayová v sobotu novinářům řekla, že příští prezident „bezodkladně“ oznámí složení svého nejužšího týmu. V příštích dnech prý bude v projevu informovat o svých plánech a možná se vydá na vítězné turné po Spojených státech, prozradila Conwayová bez dalších podrobností.