Jihokorejská prezidentka jde ke dnu. Potápí ji Rasputin v sukních

Události ČT: Korejská prezidentka a její šedá eminence čelí skandálu (zdroj: ČT24)

Jižní Koreou otřásá skandál prezidentky Pak Kun-hje a její dlouholeté kamarádky Čche Son-sil, která si svým vlivem na hlavu státu vysloužila přezdívku Rasputin v sukních. Kvůli zprávám, které vycházejí najevo a hovoří o způsobu, jakým prezidentka své poradkyni bez oficiální funkce umožnila zasahovat do státních záležitostí, demonstrují tisíce lidí.

Při protestech požadují jihokorejští obyvatelé odstoupení prezidentky. Její přítelkyni už také vyšetřuje policie s podezřením, že směňovala vliv za peníze od velkých firem. Šedá eminence prezidentského paláce podle médií vydírala velké společnosti a žádala milionové dary pro nadace, které sama založila.

Prezidentka Pak Kun-hje před několika dny přiznala, že své dlouholeté kamarádce poskytovala koncepty svých projevů a nechávala ji do nich zasahovat. Omluvila se za to v televizi, čímž vyvolala debatu o zacházení s informacemi v nejvyšších kruzích. „Konala jsem s upřímnými úmysly, z pečlivosti. Bez ohledu na záměry je mi líto, že jsem vyvolala znepokojení a zármutek veřejnosti. Hluboce se národu omlouvám,“ uvedla jihokorejská prezidentka.

Obě ženy se znaly od svých mladých let. Současná prezidentka byla v 70. letech chráněnkou otce Čche Son-sil, který byl tehdy vůdcem náboženské sekty. Média v zemi spekulují, že Čche vedle zasahování do projevů měla také možnost nahlížet do tajných spisů a ovlivňovat personální i politické záležitosti v zemi.

Kvůli skandálu padají hlavy vysokých úředníků. Severní Korea se jihu směje

Hlava Jižní Koreje v sobotu odvolala kvůli vyšetřování své známé deset vysoce postavených členů administrativy. Její popularita ale v souvislosti s aférou rapidně klesá a její odstoupení žádá stále víc lidí.

„Krize ukázala, že prezidentka Pak Kun-hje nemá schopnost ani kapacitu vládnout. Sešli jsme se, abychom žádali její rezignaci, a vydržíme, dokud neodstoupí,“ prohlásil vůdce protestů Han Sun-pun.

Ke slábnoucí ekonomice se přidává i napětí na severu Korejského poloostrova. Čím víc se Soul otřásá, tím více se raduje Pchjongjang. Ačkoli sama KLDR netoleruje sebemenší kritiku vlastního vedení, do sousedů na jihu se pouští s vervou. Skandál nazývá nevyhnutelným výsledkem zkorumpované a hloupé vlády.