Stovky stanů a výkaly v ulicích. Policie odklízí provizorní tábory v Paříži

Po likvidaci obřího tábora v Calais se stovky běženců přesunuly do Paříže. Podél bulvárů a kanálu v severovýchodní části metropole si postavili stany. Místní si stěžovali na nepořádek, hluk a noční rvačky. Policie proto zakročila a začala provizorní útočiště odklízet. Akci ale doprovázely potyčky.

Migranti se usídlili v ulicích Paříže
Zdroj: Reuters/Charles Platiau

I před migrační krizí řešila Paříž velké počty bezdomovců. Za poslední dny ale přibylo na ulicích odhadem přes dva tisíce migrantů. Vedení metropole i prezident v minulých dnech slibovali, že situaci vyřeší.

„Tábory v Paříži vyklidíme. Tato situace nemůže trvat dlouho. Nemůžeme dovolit, aby ti lidé v těchto podmínkách zůstali. Nemůžeme naše občany vystavit těmto nepříjemnostem. Nemůžeme to tolerovat,“ zdůraznil prezident Francois Hollande.

Na severovýchodě Paříže, kde vzniklo v posledních dnech poblíž metra Stalingrad veřejné tábořiště, došlo na odklízecí akci už v pondělí. „Policie přišla dnes ráno. Lidi tady si mysleli, že přijdou až zítra ráno a někam je přesunou. Ale oni přišli a sebrali naše stany. Kam ti lidi mají jít? V tomhle počasí? Je tu zima,“ řekl afghánský uprchlík Shikhali Mirzai.

„Nikdo tu není šťastný, nikdo tu nechce zůstat. Ale tohle není správné. Když nemáte domov, jste bezdomovec. A počasí se zhoršuje. Nikdo nechce zůstat na ulici,“ postěžoval si jiný mladý Afghánec.

Odklízení provizorních uprchlických táborů v Paříži (zdroj: ČT24)

Policie a úřady ale odmítají, že by šlo o násilné vyklízení. Operace má podle nich prověřit dokumenty migrantů a zajistit odpovídající hygienické podmínky.

Francouzská metropole buduje dvě uprchlická centra

Paříž má v plánu otevřít dvě centra pro migranty, jejichž celková kapacita ale nebude činit ani tisíc míst. V prvním středisku, které mělo podle původních plánů začít fungovat od půlky října, budou moci zůstat několik dnů migranti výhradně mužského pohlaví. Během té doby jim bude poskytnuta lékařská pomoc i psychologická podpora.

Druhé centrum vznikne na jihovýchodě metropole a bude určené pro ženy, děti a zranitelné osoby. Středisko s kapacitou 350 míst se otevře koncem roku.

Přednáška pro migranty v Paříži
Zdroj: Reuters/Charles Platiau

Plány na zřízení táborů vyvolaly kritiku mezi některými místními obyvateli. V červnu podepsaly petici hned v prvních dnech stovky lidí. Podle řady pravicových politiků to navíc přiláká do metropole další utečence.

Likvidace Džungle je u konce

Francouzské úřady mezitím ukončily likvidaci nechvalně známého uprchlického tábora v Calais, kde pobývalo až 10 tisíc migrantů, kteří se snažili dostat do Británie. Osud asi patnácti set nezletilých migrantů je ale nejasný.

Francie a Británie se stále nemohou dohodnout, kdo je za ně zodpovědný. Zatím proto zůstávají v mobilních buňkách a čekají, co s nimi bude dál.