Nejméně 15 tisíc lidí je v Itálii bez přístřeší. Videa záchranářů ukazují zničená města

Vědunka Lunardi: Obnovit všechna města bude problematické (zdroj: ČT24)

Italové začali uklízet škody po ničivém nedělním zemětřesení, které dosáhlo síly 6,6 desetin stupně a bylo cítit od Bolzana po Neapol. Podle úřadů nikdo nepřišel o život. Přibližně 20 lidí se ale zranilo, z toho dva jsou ve vážném stavu. Nejméně 15 tisíc obyvatel evakuováno ze svých domovů. Otřesy podle spolupracovnice ČT Vědunky Lunardi pokračovaly i během noci na pondělí.

Za poslední čtyři dny je zaznamenáno už dva tisíce otřesů. Americká geologická služba USGS určila epicentrum asi 68 kilometrů jihovýchodně od Perugie, blízko malého města Norcia s necelými pěti tisíci obyvateli. Městečko je po zemětřesení bez pitné vody, elektřiny, poškozené je i plynové potrubí.

Úřady musely tisíce lidí evakuovat

Více než 15 tisíc lidí zůstává ubytováno v hotelech nebo jiných zařízeních. Počet těch, kteří se nemohou v regionech Marche a Umbrie vrátit domů, je ale podle italské civilní obrany větší.

Zkáza italského městečka Castellucio na záběrech hasičů (zdroj: www.vigilfuoco.tv)

Podle Vědunky Lunardi by při pokračujících otřesech mohl počet evakuovaných vzrůst až na 100 tisíc lidí. „Hodně lidí nechce opustit svoje domovy, protože mají zvířata, třeba slepice a králíky, tak přespávají v autě nebo dřevěném přístřešku,“ podotkla.

Premiér slíbil opravy všech domů

Vláda na pondělí naplánovala mimořádnou schůzi. Do zasažených oblastí posílá psychology. Premiér Matteo Renzi slíbil, že všem obnoví nebo postaví jejich domy. „Postavíme všechno znovu. Domy, kostely i podniky,“ řekl Renzi. „Všechno, co je třeba udělat pro obnovu těchto oblastí (postižených zemětřesením), uděláme,“ dodal.

Nejvíce zasažené obce posledními zemětřeseními: 

Renzi chce na rekonstrukci postižených oblastí uvolnit peníze bez ohledu na požadavky Bruselu. „Máme potřebné zdroje a dáme je k dispozici lidem bez ohledu na technokratická pravidla, která popírají identitu naší země,“ prohlásil Renzi s odkazem na rozpočtové zásady EU. Renzi si už dříve stěžoval na unijní pravidla, která stanovují limity pro národní rozpočty zemí eurozóny.

Škody jsou obrovské, odhadují se nejméně na 8 miliard eur. Itálie má navíc velké ekonomické problémy a obnovit všechna města bude velmi problematické, uvedla spolupracovnice ČT Lunardi.

Renzi také uvedl, že nejdůležitější je bezpečnost. „Nemůžeme tu, v horách, nechat stany několik měsíců, ve sněhu. Hotely jsou tu pro všechny. Mnoho místních nebude chtít své pozemky opustit i několik dalších týdnů, musíme tedy lépe zvládnout tuhle prvotní nouzovou fázi,“ uvedl premiér. 

Renziho návrh se ale nelíbí obyvatelům městečka Norcia. Na protest prohlásili, že raději budou poblíž svých domovů ve stanech čelit zimě, která je neděsí.

„Nemůžou nám přece říct, že máme odjet, nebo nám dát jako alternativu jen auto. Musí nás vyslechnout. Vždyť ty stany jsou vyhřívané, místo tu na ně je. Proč musíme do hotelu? Aby se tu stále utrácely peníze?“ prohlásil jeden z obyvatel postiženého městečka.

Otřesy poškodily památky až v Římě

Zemětřesení kromě domovů tisíců lidí zničilo i historické památky. V městečku Norcia se například zřítily tři kostely včetně katedrály svatého Benedikta.

Zničená katedrála svatého Benedikta ve městě Norcia (zdroj: www.vigilfuoco.tv)

Ministerstvo kultury dostalo přes pět tisíc hlášení o poškození historických staveb, a to i z Říma. V italské metropoli jsou z bezpečnostních důvodů zavřené dva kostely, kontroly provádějí statici i v Koloseu. Trhliny se objevily i v kupoli římského kostela Sant'Ivo alla Sapienza, který je považován za mistrovské barokní dílo.

Josef Kašpar: Problémem obnovy domů možná nebudou peníze, ale čas (zdroj: ČT24)

Odborníci zkontrolovali také památky ve Vatikánu, včetně baziliky svatého Petra. Jsou podle nich v pořádku. Papež František věnoval při mši na Svatopetrském náměstí modlitbu lidem, které katastrofa zasáhla.

Zemětřesení udeřilo v centrální Itálii už ve středu, předchozí otřesy v srpnu si ve stejném regionu vyžádaly zhruba tři sta mrtvých.