Itálii postihlo znovu silné zemětřesení, oběti nejsou hlášeny

Další otřes neklidného středu Itálie (zdroj: ČT24)

Střední Itálii poblíž města Norcia zasáhlo další silné zemětřesení. Italský Geologický a vulkanologický ústav oznámil, že otřesy měly sílu 6,5 stupně a ohnisko se nacházelo v hloubce deseti kilometrů. Italská média informují o tom, že zemětřesení, které oblast zasáhlo v 07:40 SEČ, bylo cítit v široké oblasti od Bolzana až po Neapol. V řadě měst a obcí se zřítily budovy, včetně kostelů. Podle úřadu civilní ochrany nejsou hlášeny žádné oběti, pouze asi dvacítka zraněných.

Zatím to nevypadá, že by byli poblíž nějací čeští turisté.
Michaela Lagronová
mluvčí ministerstva zahraničí

Americká geologická služba USGS určila epicentrum asi 68 kilometrů jihovýchodně od Perugie, blízko malého města Norcia s necelými pěti tisíci obyvateli. Mniši místního kláštera San Benedetto na sociální síti napsali, že jejich Baziliku svatého Benedikta zemětřesení zničilo. Podle BBC vybíhali při otřesech vyděšení obyvatelé města ze svých domů do ulic. Kostel se zřítil také v nedalekém Tolentinu, kde žije okolo 20 tisíc lidí.

Podle Josefa Kašpara z televize RAI zatím neeviduje italská civilní obrana žádné oběti na životech. Několik zraněných přepravily vrtulníky do nejbližší nemocnice. „Zdá se, že byly značně poškozeny různé komunikace, takže civilní obrana vyzvala obyvatele k pomoci vojákům, policistům a podobně tím, že nebudou zacpávat přívodové cesty k oblasti,“ zmínil Josef Kašpar.

V oblasti Marche v provincii Macerata nemá 15 tisíc domácností elektřinu a odborníci kontrolují kvalitu vody. Na některých místech bylo přerušeno telefonické spojení. Podle šéfa civilní ochrany Fabrizia Curcia způsobilo zemětřesení problémy v dopravě.

Arquata neexistuje, tvrdí starosta

Starosta vesnice Arquata del Tronto Aleandro Petrucci řekl, že celá obec je po nedělním zemětřesení zničená. „Arquata už neexistuje,“ prohlásil. Tato vesnice utrpěla vážné škody už při zemětřesení z 24. srpna.

Také starosta města Ussita Marco Rinaldi řekl, že pro město je zemětřesení katastrofou. „Všechno se hroutilo. Jsou tu sloupy kouře, je to pohroma. Spal jsem zrovna v autě a viděl jsem peklo,“ uvedl.

Dotřesová série určitě bude pokračovat. Nelze ani vyloučit zopakování nějakého dotřesu o síle šesti stupňů. Je to velmi málo pravděpodobné. Ale bohužel není nikdo schopen odhadnout, zda se již všechno napětí na zlomovém segmentu uvolnilo, nebo jestli je tam ještě nějaké nahromaděné.
Aleš Špičák
seismolog Geofyzikálního ústavu Akademie věd ČR

Poslední otřesy jsou zřejmě dalšími následnými záchvěvy po zemětřesení, které zasáhlo centrální oblasti Itálie ve středu. Způsobilo rozsáhlé materiální škody, jeden člověk při něm zemřel a několik tisíc lidí od té doby přežívá v provizorním ubytování. Řada lidí přespává podobně jako Rinaldi ve svých automobilech.

Všechno znovu postavíme, slibuje premiér

Obnovu všech poničených domů i kostelů slíbil premiér Matteo Renzi, který kvůli zemětřesení zrušil všechny své plánované akce. „Postavíme všechno znovu. Domy, kostely i podniky,“ řekl Renzi novinářům. „Všechno, co je třeba udělat pro obnovu těchto oblastí (postižených zemětřesením), uděláme,“ dodal.

V Itálii se země třásla i v minulých dnech, otřesy způsobily rozsáhlé materiální škody, jeden člověk při nich zemřel a několik tisíc lidí bylo evakuováno. Předchozí zemětřesení z tohoto týdne zasáhlo rovněž centrální část východní Itálie, která byla toutéž katastrofou postižena i v srpnu, kdy přišlo o život asi 300 lidí.