Škola, kde se učí nosem. Studium vůní není zrovna procházka růžovým sadem

Jen máloco dokáže vyvolat tak silné vzpomínky jako vůně. Výrobci parfémů to dobře vědí a neustále proto přicházejí s novými kombinacemi, kterými si chtějí zákazníky získat. Řemeslu se učí i na speciálních školách. Procházka růžovým sadem to ale rozhodně není. Učebnice nejsou při studiu třeba – důležitější je paměť na vůně.

Dvanáct nových studentů se učí nevšednímu řemeslu nedaleko Francouzské riviéry. Na Grasse Institute of Perfumery se dostanou jen ti s nejvybranějším čichem.

„Naše škola studenty učí, jak míchat surové materiály tak, aby dosáhli určitého charakteru nebo určité vůně,“ říká ředitel školy Philippe Masse.

Při studiu vůní je nejdůležitější vytříbený čich a paměť (zdroj: ČT24)

Místo, kde elitní škola sídlí, není náhodné. Právě v Grasse se moderní parfumerie narodila. Speciální klima tu umožňuje pěstovat stovky různých květin, od růží až po jasmín. Z těch pak vznikají koncentráty a z nich parfémy.

„Výzvou je zapamatovat si jednotlivé surové materiály, umět je podle různých aspektů rozpoznat. Někdy ten materiál znáte, ale myslíte si, že ne. Když si čichnete, tak vás ale jeho jméno okamžitě napadne,“ ujišťuje studentka z Itálie.

Parfémy
Zdroj: ČT24

Ročním kurzem ale příprava na dráhu v nejvoňavějším průmyslu nekončí. Studenty pak čeká stáž u nejznámějších značek. Jen v Grasse jich sídlí na šedesát. Dohromady vyrábějí padesát procent flakónků, které se po světě prodají. „Trh stále roste. Lidé se o know-how vůní velmi zajímají. Nedokáži si představit krásnou ženu bez krásného parfému,“ říká Masse.

S rozvojem oboru chtějí do budoucna pomoct i současní studenti. Jejich snem je vytvořit parfém, jenž osloví davy. Snadné to ale nebude. Ročně totiž vznikne přes dva tisíce novinek.