Při protivládním protestu v Etiopii zemřelo 52 lidí

Celkem 52 lidí zahynulo při tlačenici během protivládní demonstrace v Etiopii. Policie se snažila dav demonstrantů rozehnat a použila slzný plyn i ostrou munici. Demonstrace se konala v rámci náboženské slavnosti v regionu Oromija, který je dějištěm protivládních protestů už dva roky. Etiopská vláda již vyhlásila třídenní smutek.

Událost se stala ve městě Bishoftu, které leží 40 kilometrů jižně od Addis Abeby. Na tamní náboženskou slavnost přišlo několik tisíc lidí. Účastníci volali „potřebujeme svobodu, potřebujeme spravedlnosti“. Bránili tak řečníkům, kteří jsou považováni za stoupence vlády, pronést projevy.

„V důsledku chaosu zemřeli lidé a několik raněných bylo převezeno do nemocnice. Ti, kdo nesou odpovědnost, budou souzeni,“ sdělilo tiskové oddělení vlády. Podle zástupce opozice Merera Gudina přišlo o život 50 lidí, kteří začali utíkat při policejní palbě.

Protivládní demonstrace v Etiopii
Zdroj: Tiksa Negeri/Reuters

Někteří nesli prapory povstalecké skupiny za osvobození Oromije. Když začali policisté střílet do vzduchu varovné výstřely a rozhánět lidi slzným plynem, dal se velký dav na útěk a vznikla tlačenice. Mnoho lidí napadala do příkopu a svědci viděli mrtvé a raněné.

První protesty v Oromiji začaly v roce 2014 kvůli plánovanému rozšiřování Addis Abeby na úkor zemědělské půdy. Vedle sporů o půdu jde také o etnicky motivované stížnosti místních obyvatel. Loni a letos při dalších demonstracích zemřely desítky lidí.