První výročí Berlínské zdi: Uprchlík umíral hodinu v „zóně smrti“

Berlín - Když byl Berlín po druhé světové válce rozdělen, byla zpočátku hranice víceméně průchozí, ale rostoucí počet emigrantů donutil v roce 1961 komunistickou vládu ke stavbě Berlínské zdi. A stráže měly příkaz zabít každého, kdo se pokusil o její překonání. Demonstrace rok poté, v den prvního výročí zdi 13. srpna, ukázaly, že lidé na Západě nechtějí tolerovat pokračující rozdělení města a násilí proti lidem, kteří se snaží uprchnout. Krátce nato, 17. srpna 1962, úmírá v „zóně smrti“ Peter Fechter…

Asi rok poté se Peter Fechter společně se svým přítelem Helmutem Kulbeikem rozhodli přes zeď utéct. Měli v plánu skrýt se blízko zdi v truhlářské dílně v Zimmerstrasse a v příhodný okamžik skočit z okna do tzv. pásma smrti. Pak stačilo „jen“ rychle přejít na druhou stranu a přelézt dva metry vysokou zeď, zakončenou ostnatým drátem. Cíl: Západní čtvrt Kreuzberg, kousek od Checkpointu Charlie.

K jejich smůle si je v pásmu smrti všimly stráže, zazněly výstřely. Kulbeik se sice přes zeď stihl dostat, ale Fechtera kulka zasáhla do pánve před očima stovek svědků. Spadl zpět na Východ do pásma smrti, kde ležel asi hodinu bez pomoci, nakonec ve velkých bolestech vykrvácel. Lidé na západní straně okamžitě zformovali demonstraci odsuzující „vrahy“ z Východu.

Pamětní deska Petera Fechtera
Zdroj: ČT24/Wikipedia

Zemřel kvůli strachu

Pozorovatelé ze Západu byli neustále v ohrožení od východních stráží, objevila se i spekulace o rozkazu amerického velitele, zakazující jakýkoliv zásah. Velitel pohraniční stráže NDR prý nezasáhl s ohledem na incident, při kterém byl v těchto místech zabit východní voják Rudi Arnstadt, zřejmě jedním ze západních policistů.

Tragédii vidělo poměrně hodně lidí. Těžce zraněný mladý muž hlasitě křičel o pomoc, ale žádná reakce… Stál na žebříku, západní policisté se ho zeptali na jméno a hodili mu přes zeď obvazy. Nechtěli tak ohrozit sebe tím, že by přelezli zeď a pomohli mu. Stejně tak nechtěli riskovat američtí policisté z nedalekého Checkpointu Charlie. Až po 50 minutách výkřiky přestaly. Strážníci každopádně odklidili Fechterovo tělo až hodinu poté, co byl zasažen. Krátce nato byl oficiálně prohlášen za mrtvého.

Fotografie umírajícího mladého muže, pořízené západními fotografy, oblétly celý svět. Peter Fechter se stal symbolem nelidskosti tehdejšího východoněmeckého pohraničního systému.

Blízko místa incidentu se na západní straně objevil kříž. Na stejném místě o týden později, během přivítání Willyho Brandta, tehdejšího berlínského starosty, sbor Yaleské univerzity zazpíval německý překlad Mozartova moteta Ave, verum corpus (Buď pozdraveno tělo Kristovo). V den prvního výročí pak velitel americké armády Polk a Willy Brandt položili na místo pamětní věnec. Po roce 1990 byl v Zimmerstrasse, přesně v místě Fechterova úmrtí, vybudován památník Peter-Fechter-Stelle, jenž se stal ústředním bodem mnoha pietních aktů spojených se zdí.

V březnu 1997 byli bývalí strážníci obviněni ze zabití Petera Fechtera, ke kterému se oba nakonec doznali. Oba byli podmínečně odsouzeni ke dvaceti a jednadvaceti měsícům vězení. Soud nicméně nedokázal určit, kdo vystřelil smrtící kulku.

Vydáno pod