Další volební blamáž na obzoru? V Rakousku rozeslali nelepící obálky

S blížícím se termínem opakování prezidentských voleb vypluly v Rakousku na povrch potíže s vadnými obálkami pro korespondenční hlasování. Agentura APA uvedla, že vadné obálky by mohly vést k další stížnosti na regulérnost voleb. Podle ministerstva vnitra ale není možné termín opakovaného druhého kola voleb posunout: konat se má 2. října

Právě nesrovnalosti při sčítání korespondenčních hlasů přitom vedly k tomu, že Svobodná strana Rakouska (FPÖ) napadla květnové druhé kolo voleb, v němž jejího kandidáta Norberta Hofera porazil nezávislý kandidát podporovaný stranou Zelených Alexander Van der Bellen o 30 863 hlasů. Soud následně hlasování skutečně zrušil. Opakovat se bude 2. října.

Nekvalitní obálky se objevily v uplynulých dnech v několika spolkových zemích, naposledy v Salcbursku. Úřady ve městě Zell am See oznámily, že vydaly přinejmenším tři kusy vadných obálek. Jednu z nich volič už vrátil, další dvě, které putovaly k Rakušanům žijícím dlouhodobě v zahraničí, jsou prý již také na cestě zpět. Kolik celkem úřad vadných obálek vydal, jasné není.

Problémy způsobuje nekvalitní lepicí proužek. Pokud se po odeslání obálka s hlasovacím lístkem rozlepí, musí volební komise hlas prohlásit za neplatný, protože existuje možnost, že s lístkem po příslušném voliči manipuloval ještě někdo jiný.

Rakouské ministerstvo vnitra nové případy nekvalitních obálek potvrdilo. Do pátku chce od tiskárny, která zakázku na volební lístky a obálky zpracovávala, slyšet vysvětlení. Problém by se mohl týkat až 1,5 milionu obálek určených pro korespondenční volbu, které jednotlivé rakouské obce již obdržely.

Podle rakouských ústavních právníků i ministerstva vnitra ale není možné termín konání voleb z technických důvodů odkládat. Posunutí voleb je podle rakouského volebního zákona možné jen v případě úmrtí jednoho z kandidátů, a to pouze v případě prvního kola.