Rakouské prezidentské volby se budou opakovat, soud uznal stížnost FPÖ

Události: Rakušané si zopakují prezidentské volby (zdroj: ČT24)

Rakouský ústavní soud přijal stížnost Svobodné strany Rakouska (FPÖ) na prezidentské volby a zrušil tak výsledek květnového druhého kola. Hlasování se bude opakovat. Je to vůbec první případ v demokratické zemi, kdy soud zrušil prezidentské volby a nařídil jejich opakování. Nový termín voleb navrhne rakouský ministr vnitra v úterý.

FPÖ podala stížnost kvůli nesrovnalostem při korespondenčním hlasování, jehož využilo zhruba 570 tisíc lidí a které nakonec rozhodlo o těsném vítězství bývalého předsedy zelených Alexandera Van der Bellena. Kandidát pravicově populistické strany Norbert Hofer prohrál v hlasování o necelých 31 tisíc hlasů.

Podle FPÖ byly některé hlasy sečteny ještě před stanovenou hodinou pro otevření obálek, jež navíc v některých případech zřejmě otevírali lidé, kteří k tomu neměli oprávnění. Podle Hofera se ústavní soud zrušením výsledku zachoval objektivně. Rakouský ústavní soud obnovil důvěru v právní stát, uvedl předseda Svobodné strany Rakouska (FPÖ) Heinz-Christian Strache.

Soud: K manipulacím zřejmě nedošlo, ale stačí, že mohlo

Předseda ústavního soudu Gerhart Holzinger ve zdůvodnění rozsudku uvedl, že neexistují žádné indicie o tom, že by členové volebních komisí s odevzdanými hlasy manipulovali. Podle něj je ale pro zpochybnění výsledků voleb postačující, že k takovým manipulacím kvůli chybám při otvírání obálek vůbec mohlo dojít. Chybný postup se podle něj týkal téměř 78 tisíc hlasů, což by vzhledem k těsnému rozdílu mezi kandidáty stačilo ke změně celkového výsledku.

Holzinger zdůraznil, že cílem ústavního soudu není rozhodovat o vítězi a poraženém. „Volby jsou základem naší demokracie a ústavní soud ji musí udržovat funkční. Naše rozhodnutí má posílit důvěru občanů v náš právní stát a v demokracii,“ řekl.

Stoupenci rakouských Svobodných
Zdroj: Leonhard Foeger/Reuters

Členy volebních komisí prý tlačil čas

Řada z devadesáti svědků, které soud předvolal, nesrovnalosti potvrdila. Jako důvod označili členové volebních komisí většinou nedostatek času na sčítání. Odmítli ale, že by mělo porušení formálních předpisů nějaký vliv na výsledek voleb.

Na dočasném vedení státu se bude podílet i Hofer

Po odcházejícím prezidentovi Heinzi Fischerovi funkci hlavy státu 8. července dočasně převezme předsednictvo rakouského parlamentu, jehož členem je mimo jiné Hofer. Spolu s ním bude v čele země stát předsedkyně parlamentu Doris Buresová ze sociální demokracie (SPÖ) a první místopředseda Karlheinz Kopf z Rakouské lidové strany (ÖVP).

Hofer uvedl, že nevidí důvod, proč by se funkce, která mu zaručuje podíl na prezidentských pravomocích, měl zříct kvůli tomu, že současně povede volební kampaň. Vyjádřil přesvědčení, že dokáže obě tyto role rozdělit a když bude vystupovat jako jeden z nejvyšších představitelů státu, dokáže být nadstranický.

Norbert Hofer
Zdroj: Leonhard Foeger/Reuters

Van der Bellen: Rozhodnutí respektuji, utkám se znovu

Van der Bellen uvedl, že respektuje rozhodnutí rakouského ústavního soudu a chce vyhrát i v opakovaném druhém kole. „Samozřejmě budu kandidovat při opakovaném druhém kole voleb a mám v úmyslu podruhé vyhrát,“ řekl Van der Bellen. Od vyhlášení rozhodnutí ústavního soudu v poledne už jeho kampaň získala první příspěvky od dobrovolných dárců.

Van der Bellen nemá pocit, že by Hoferovi mohlo zrušení výsledků voleb nějakým způsobem v kampani pomoct. Domnívá se však, že by do kampaně před opakovanými volbami mohla zasáhnout i debata o odchodu Británie z Evropské unie a spekulace, že by se ke stejnému kroku mohlo rozhodnout i Rakousko. FPÖ už dříve uvedla, že zatím vystoupení z EU prosazovat nechce, ale požaduje zásadní reformu Unie.

Právě kritický postoj vůči EU by po aktuálním dění v Británii podle politologa Petra Sokola mohl pomoci Hoferovi. I podle českého prezidenta Miloše Zemana může mít brexit vliv na další hlasování v Rakousku. „Obecně brexit může mít vliv na rozhodování těch zemí, které jsou čistými plátci do rozpočtu Evropské unie,“ uvedl Zeman. Zrušení výsledků uvítal a dodal, že není příznivcem korespondenčního hlasování.

Nové volby budou na podzim

Podle dosluhujícího prezidenta Fischera je dobře, že se volby budou opakovat. Jinak by mohly vznikat pochybnosti o novém prezidentovi. Za pravděpodobný termín nových voleb označil Fischer září. Nejpozději by podle něj měli jít Rakušané k urnám v říjnu.

Rakouský ministr vnitra Wolfgang Sobotka řekl, že opakování voleb bude stát zhruba deset milionů eur (270 milionů korun). Podle něj to je důsledek fatálních lidských chyb a do budoucna bude třeba změnit volební zákony, aby se podobná věc nemohla opakovat.

Termín voleb ohlásí Sobotka příští úterý po jednání s kancléřem Christianem Kernem.