Vysoký komisař OSN varoval před politiky šířícími strach. Vedle Trumpa jmenoval i Zemana

Vysoký komisař OSN pro lidská práva Zeid Ra'ad Al Hussein varoval před politiky, kteří manipulují s veřejností, šíří strach a rasové nebo náboženské předsudky. Ve Spojených státech i v Evropě podle něj vyvolávají atmosféru nenávisti, která by se mohla zvrhnout v násilí. Mezi politiky, kteří k tomu mají sklony, jmenoval při projevu v Haagu Donalda Trumpa, nizozemského politika Geerta Wilderse, ale i českého prezidenta Miloše Zemana nebo slovenského premiéra Roberta Fica.

„To, co má Wildres společné s panem Trumpem, Orbánem, Zemanem, Hoferem, paní Le Penovou a panem Faragem, tak sdílí i s Islámským státem. Všichni se nějakým způsobem snaží oživit minulost,“ uvedl Hussein.

Wilders nedávno v předvolební manifestu uvedl, že by zavřel všechny mešity, zakázal korán a muslimské imigranty. Jeho Strana pro svobodu (PVV) v průzkumech veřejného mínění před parlamentními volbami v Nizozemsku v roce 2017 vede.

obrázek
Zdroj: ČT24

„Sám jsem muslim, pro některé rasisty možná překvapivě bílé pleti, přičemž má matka je Evropanka a otec Arab. Rozčilují mě lži a polopravdy pana Wilderse a jeho šíření strachu,“ uvedl Hussein.

V poslední době stále častěji slyšíme o diskriminaci na pracovišti. Děti jsou vyčleňovány a zahanbovány kvůli víře a etnickému původu. Bez ohledu na to, co mají v pasech, je jim vytýkáno, že nejsou opravdoví Evropané, Francouzi, Britové nebo Maďaři. Celé komunity jsou očerňovány a podezírány z tajné dohody s teroristy.
Zeid Ra'ad Al Hussein
vysoký komisař OSN pro lidská práva
Vysoký komisař OSN zařadil Zemana mezi politické demagogy (zdroj: ČT24)

Strach podle Husseina ve své kampani využívá i americký prezidentský kandidát Donald Trump. Podle něj šíří ponižující rasové a náboženské předsudky. „Nedávám rovnítko mezi nacionalistickými demagogy a Islámským státem. Ale jejich způsob komunikace, používání polopravd a přílišných zjednodušení se podobá taktice, jakou využívá propaganda IS,“ uvedl Hussein.

Donald Trump
Zdroj: Reuters

Ovčáček se proti komisařově řeči ohradil

Mluvčí českého prezidenta Jiří Ovčáček v reakci na komisařova slova řekl, že Zeman „bude dále bránit Českou republiku před nebezpečím terorismu, se kterým je migrace spojena. Žádný komisař nebude naší zemi diktovat.“ Husseinovo prohlášení Ovčáček označil za zásahy do suverenit jednotlivých států.

„A ve své podstatě jde i o pokus o zásah do svobodných voleb ve Spojených státech, to je třeba si uvědomit.“ Zeman podle Ovčáčka mluví konzistentně o nebezpečí, které přináší migrační vlna. „Pan komisař se soustavně snaží různými formami a různými expresivními výroky donutit jednotlivé evropské země, aby přijímaly nelegální migranty,“ dodal mluvčí Hradu.

Hussein, který je členem jordánského královského rodu, v minulosti kandidoval na funkci generálního tajemníka. Vysokým komisařem je od roku 2014. Během své diplomatické kariéry byl dvakrát jordánským velvyslancem při OSN, zastával i post velvyslance ve Spojených státech. Je kritikem sexuálního násilí a zastáncem Mezinárodního trestního soudu, v jehož pravomoci je stíhat osoby zodpovědné za válečné zločiny a genocidu.