Boje pokračují. Turecká armáda udeřila na severu Sýrie

Turecká armáda podnikla další vpád do pohraničních oblastí na severu Sýrie. Útok se odehrává v oblasti syrské obce Ar-Raj. Turecká agentura Dogan informovala o palbě tureckých houfnic na pozice radikální organizace Islámský stát (IS).

Turecké tanky pronikly na syrské území z jižní provincie Kilis v oblasti turecké pohraniční vesnice Çobanbey, která leží jen několik stovek metrů od syrské obce Ar-Raj. Ta se v uplynulých letech stala opakovaným dějištěm bojů mezi IS a syrskými protivládními jednotkami.

Asi 40 kilometrů východně leží syrské město Džarábulus, které už na konci srpna s pomocí Ankary dobyly syrské opoziční síly. Nyní opoziční oddíly, které jsou součástí Syrské svobodné armády (FSA), ohlásily, že převzaly kontrolu nad další severosyrskou obcí u hranic s Tureckem.

Zástupce USA v koalici proti Islámskému státu Brett McGurk na Twitteru informoval o tom, že americké jednotky použily k nočnímu útoku proti islamistům z turecké hranice raketový systém HIMARS. Podle Reuters není známo, kdy raketometný systém Spojené státy na turecké hranici rozmístily.

Štít Eufratu

Ankara bojuje v rámci operace Štít Eufratu jak se samozvaným Islámským státem, tak i s kurdskými milicemi YPG. Prezident Recep Tayyip Erdogan v pondělí prohlásil, že je jeho země odhodlána podniknout veškeré kroky, ať již uvnitř země, či mimo ni, aby ochránila turecké občany.

Země totiž čelí mezinárodní kritice, že se svými operacemi v severní Sýrii snaží vedle islamistů zastavit také postup kurdských sil napojených na zakázanou Stranu kurdských pracujících (PKK), které stejně jako Syrská svobodná armáda bojují proti fanatickému IS.