„Putin je kat z Beslanu“. Ruské matky dostaly za troufalý protest veřejné práce

Několik žen, které ve čtvrtek před ruinami školy v Beslanu protestovaly proti ruskému prezidentovi, poslal soud na veřejné práce. Dalším pak uložil jen pokuty. Ženy se v den 12. výročí tragické události shromáždily před školou v tričkách s nápisem „Putin je kat z Beslanu“.

Soud v pátek odsoudil tři ženy k dvaceti hodinám prospěšných prací a další dvě odešly s pokutou 305 dolarů. Podle soudu demonstrantky porušily zákon o veřejném shromažďování uspořádáním nepovoleného protestu. Podle kritiků zákon upírá Rusům ústavní právo na svobodu shromažďování.

Většinou šlo o matky zabitých děti, jedna z nich přišla v Beslanu i o manžela. „Koho chcete zastrašovat? Nemůžeme ztratit víc, než jsme už ztratily. Pokud mě chcete zabít, zabijte mě, koho se bojíte? Jenom posloucháte rozkazy, stejně jako ti, kteří stříleli ve škole. Byly to bezpečnostní složky! Jaký zločin tu páchám?“ křičela jedna z matek.

Další z žen na sobě sice neměla kontroverzní tričko, ale demonstrantkám vyjádřila podporu, takže ji soud rovněž poslal na veřejné práce. Zadrženi byli rovněž dva novináři, kteří se protest snažili natočit. Ruské úřady je zadržovaly několik hodin a jejich dokumenty sloužící k identifikaci označili za podezřelé.

Vzpomínkové akce v Beslanu
Zdroj: Anton Podgaiko/ČTK/ITAR-TASS

Většina dětí zemřela při přestřelce nebo je zabily výbušniny

K útoku na školu v Beslanu došlo 1. září 2004. Ozbrojení islámští radikálové, převážně z ruských regionů Čečenska a Ingušska, tehdy vzali 1200 dětí, jejich rodičů a učitelů jako rukojmí. Po Kremlu požadovali stažení ruských vojsk z Čečenska.

Vzpomínkové akce v Beslanu
Zdroj: Anton Podgaiko/ČTK/ITAR-TASS

Zemřelo nakonec 334 lidí včetně 186 školáků - většina z nich ve chvíli, kdy na místo vtrhly bezpečnostní ruské bezpečnostní síly s obrněnými vozidly, aby rukojmí zachránily.

Radikálové je drželi skoro 60 hodin v tělocvičně, kde nastražili past s výbušninami. Vzpomínkové akce v Beslanu začaly ve čtvrtek a potrvají tři dny.