Ukrajina oslavila výročí nezávislosti velkou vojenskou přehlídkou

Ukrajina oslavila 25. výročí nezávislosti ukázkou síly své armády. Velká vojenská přehlídka v Kyjevě měla zjevně dát najevo odhodlání čelit Rusku. Ukrajinský prezident Petro Porošenko nicméně v projevu přislíbil, že „okupovaná území“ na Krymu a v Donbasu na východě země získá Ukrajina zpět politickou a diplomatickou cestou.

„Budeme potřebovat ještě roky a desítky miliard (investic do ozbrojených sil), abychom mohli klidně spát, ale už teď můžeme vidět, že za dva roky jsme vybudovali novou armádu,“ prohlásil prezident. „Ukrajina je schopna se sama ubránit, ale potřebuje další podporu. Vždyť naším nepřítelem je země zabírající devítinu zemské souše a s mnohonásobně větším vojenským rozpočtem,“ dodal.

Porošenko při projevu také uvedl, že „dnes jsou naším hlavním garantem (obrany) ukrajinské ozbrojené síly“. Narážel tak na Budapešťské memorandum z roku 1994, ve kterém se Ukrajina vzdala svých jaderných zbraní z doby Sovětského svazu výměnou za bezpečnostní záruky ze strany Ruska, Spojených států a Velké Británie.

Vzhledem k ruské anexi Krymu a podpoře východoukrajinských separatistů, ze které Moskvu Kyjev a NATO obviňují, ale dohodu mnoho Ukrajinců považuje za selhání.  

Petro Porošenko také verši básníka vybídl „Moskaly“, což je hanlivý ukrajinský výraz pro Rusy, aby dali od Ukrajiny ruce pryč. Na místě pak poděkoval svému hostu, polskému prezidentovi Andrzeji Dudovi za vojenskou pomoc i uvalení sankcí proti Rusku. 

Prezidenti Duda a Porošenko při oslavách výročí nezávislosti Ukrajiny
Zdroj: Reuters

Akce se zúčastnily asi čtyři tisícovky vojáků s dvěma stovkami kusů bojové techniky, včetně tanků, samohybných děl a raketometů. Vojáci se také předvedli s novými puškami Fort, což je licenční kopie izraelské útočné pušky Tavor, či novými obrněnými transportéry.

Na přehlídku se přišly podívat na hlavní kyjevskou ulici vedoucí na ústřední náměstí Nezávislosti, zvané Majdan, tisíce obyvatel hlavního města. Mnozí si na znamení vlastenectví oblékli košile s lidovou výšivkou, anebo mávali modrožlutými ukrajinskými vlajkami.

Kyjevem pochodovali i vojáci z litevsko-polsko-ukrajinské brigády, většinou se však do přehlídky zapojily jednotky, které prošly boji v Donbasu. Konflikt na východě Ukrajiny s proruskými separatisty si od dubna 2014 vyžádal více než 9500 mrtvých. Kyjev a Západ obviňují Moskvu z vojenské podpory povstalcům, Rusko přímé zapojení do konfliktu popírá. 

Vydáno pod