Saúdští učenci obnovili fatwu na pokémony. Hra prý podporuje hazard a polyteismus

Čelní duchovní v Saúdské Arábii aktualizovali fatwu proti japonskému fenoménu jménem Pokémon. Aktuálně populární mobilní aplikaci zakazují s tím, že jde o formu gamblingu. Příslušný dekret obnovuje již existující zákaz z roku 2001, který se vztahoval na videohry a karty s tematikou japonských animovaných tvorů.

Původní verze fatwy stará 16 let označovala zmíněnou japonskou hru za hazard, což je v islámu zakázané. Hra sice není oficiálně v daném regionu k dispozici, nicméně i tam si už získala popularitu díky možnosti stažení aplikace. I když v Pokémon GO nejde o peníze, podle kleriků se na něj přesto muslimský zákaz praktikování hazardu vztahuje.

Fatwa vyjmenovává konkrétní „hazardní praktiky“, jako například fakt, že v původní karetní hře proti sobě stojí dva účastníci a hrají o karty různé hodnoty.

I některé další náboženské autorityy označují Pokémony za „škodlivou mánii“. „Lidé s očima přilepenýma na displeji připomínají opilce,“ uvedl minulý týden Abas Šuman z káhirské univerzity Al Azhar, hlavní islámské vzdělávací instituce. Kuvajtské ministerstvo vnitra zase minulý týden varovalo, aby lidé hru nehráli v mešitách, nákupních centrech nebo u rafinérií.

Úřady ve Spojených arabských emirátech zase zdůrazňovaly opatrnost při hraní her, kde jedinec udává svou geografickou polohu. Podobného systému mohou podle nich zneužívat zloději a další kriminálníci. Jiné kritiky se pro změnu týkají možného propagování japonského polyteismu, tedy víry ve více bohů.

Nynější mobilní aplikace využívá technologie satelitní navigace. Hráč na obrazovce telefonu putuje v oblasti, ve které se v daném okamžiku skutečně nachází, a „chytá“ virtuální pokémony – tedy fyzicky přichází s telefonem na příslušné stanoviště.

Je inteligentní bytost vyskytující se v japonských videohrách společnosti Nintendo a později ve stejnojmenném kodomo (dětském) anime seriálu, sběratelské karetní hře a v komiksu (Manga) doprovázejícím tyto videohry. Název pokémon vychází z japonského Poketto Monsutá – kapesní příšerky.

Původní hru vytvořil Satoši Tadžiri a byla publikována společností Nintendo pro Game Boy. Hry, seriál i filmy jsou přeloženy do několika světových jazyků. Vysílány byly i v Česku.

Zdroj: Wikipedie

Pikaču
Zdroj: ČTK/AP/Frank Franklin II