Slova Obamové v ústech Trumpové. Podle Republikánů o „opisování“ nešlo

Volební štáb Donalda Trumpa popřel obvinění novinářů, že si budoucí možná první dáma Melania Trumpová při svém pondělním projevu „vypůjčila“ doslovné pasáže z řeči Michelle Obamové na nominačním sjezdu demokratů v roce 2008. Téměř doslovně identické výňatky z obou projevů dnes zveřejnil a široce komentuje americký tisk.

Šestačtyřicetiletá Trumpová promluvila v Clevelandu v úvodní den nominační konference Republikánské strany, jejímž kandidátem pro listopadové prezidentské volby se s největší pravděpodobností stane její manžel Donald. Dojatým delegátům líčila, jak si cení odkazu svých rodičů a jak se cítí ve své roli matky.

„Od mladého věku mi rodiče vštěpovali hodnoty, že pro životní cíle je třeba tvrdě pracovat, že slova jsou závazkem, že je nutný soulad slov a činů, dodržování slibů a respektování ostatních. Ukazovali mi hodnoty a morálku svého každodenního života a učili mě je,“ prohlásila Trumpová.

Opsala Trumpová projev od Obamové? (zdroj: EBU)

Text Michelle Obamové pronesený před osmi lety zněl: „Já i Barack jsme vyrůstali na mnoha společných hodnotách: že pro životní cíle je třeba tvrdě pracovat, že slova jsou závazkem, že je nutný soulad slov a činů a úcta a respektování ostatních, třebaže je neznáme a dokonce s nimi nesouhlasíme.“ Podobnou shodu vykazovaly i další dvě věty obou projevů.

Podle šéfa Trumpova volebního štábu Paula Manaforta v řeči Trumpové žádné opisování z projevu Obamové nebylo. „Žádný pocit, že se něčeho takové dopustila, jistě nemá. Použila prostě jen slova, která se obvykle používají,“ uvedl Manafort. Trumpová podle něj věděla, jak bude její projev analyzován. Že by ale některé pasáže opsala od Obamové, označil Trumpův volební manažer za „absurdní“.

Trumpův osobní mluvčí Jason Miller konstatoval, že při sepisování projevu tým spolupracovníků Melanie Trumpové čerpal z jejích životních úvah „a v některých případech do projevu zahrnul úryvky, které odrážejí její vlastní uvažování“. Sama Trumpová televizi NBC News ještě před sjezdem řekla, že projev napsala sama. Posléze dodala, že se mohla opřít o „malou pomoc“.

Pozornost hlavní hvězdě sjezdu nečekaně „ukradl“ jiný projev (zdroj: ČT24)