Rakušané půjdou znovu volit 2. října

Rakouská vláda dnes rozhodla, že opakované druhé kolo rakouských prezidentských voleb se bude konat 2. října. Oznámil to kancléř Christian Kern po jednání svého kabinetu, který tak schválil návrh termínu, s nímž na zasedání přišel ministr vnitra Wolfgang Sobotka. S datem voleb musí ještě vyslovit souhlas hlavní výbor Národní rady, tedy dolní komory parlamentu. To je považováno za formalitu.

Druhé kolo prezidentských voleb se konalo v květnu. Výsledky ale kvůli nesrovnalostem při sčítání korespondenčních hlasů zrušil 1. července tamní ústavní soud.

Volby velmi těsně vyhrál Alexander Van der Bellen. Získal jen o 30 863 hlasů více než jeho soupeř, kandidát Svobodné strany Rakouska (FPÖ) Norbert Hofer. Výsledek na Bellenovu stranu převážilo korespondenční hlasování, kterého využilo na 570 000 voličů.

Alexander Van der Bellen
Zdroj: Reuters

FPÖ hlasování napadla u ústavního soudu, protože podle svědectví z volebních komisí byly některé hlasy sečteny ještě před stanoveným termínem pro otevření obálek. V některých případech navíc obálky otevírali lidé, kteří k tomu neměli oprávnění.

„Nejsme banánová republika“

Kancléř Kern společně s vicekancléřem Reinholdem Mitterlehnerem po zasedání vlády podle listu Der Standard rovněž sdělili, že návrhy na změny ve volebním zákonu, které se objevily v souvislosti s rozhodnutím ústavního soudu opakovat volby, se kabinet bude zabývat až v klidu po volbách.

Rakouské volby se budou opakovat 2. října (zdroj: ČT24)

Rakouská politická reprezentace dál pokračuje v debatě, zda k opakovaným volbám pozvat pozorovatele z OBSE. Kancléř Kern i vicekancléř Reinhold Mitterlehner ujistili, že Rakousko „není žádnou banánovou republikou, která volá o pomoc“, nicméně v konečném důsledku je povinností nyní mini OBSE pozvat.

Hlavní podle obou bude, aby se už neopakovaly technické chyby, kvůli kterým bylo původní druhé kolo voleb zrušeno. „Vzhledem k tomu, že to bude velmi těsné, musíme si dávat sakra pozor,“ vyzval Mitterlehner.