Odkládat Hry v Riu kvůli zice? Není důvod, odmítla WHO apel vědců

Světová zdravotnická organizace (WHO) oznámila, že pro odklad či zrušení letních olympijských her v Riu de Janeiro kvůli viru zika není důvod. Reagovala tak na výzvu asi 150 zdravotních expertů, kteří na WHO jako instituci Organizace spojených národů v tomto smyslu apelovali v otevřeném dopise.

Vědci, lékaři a odborníci na lékařskou etiku Světovou zdravotnickou organizaci vyzvali, aby Hry odložila či přemístila v „zájmu veřejného zdraví“.

Největší sportovní událost roku, která začíná v Riu de Janeiro 5. srpna, by podle nich byla „zbytečným rizikem pro 500 000 zahraničních turistů“, kteří by se mohli nakazit a virus rozšířit ve své zemi, kde by mohl „zdomácnět“.

Současná epidemie viru zika trvá zhruba rok a nejvíce případů onemocnění bylo zaznamenáno právě v Brazílii. Virus, který přenáší komáři, se rozšířil do téměř celé jižní a střední části Ameriky. Zaznamenán byl v jednotlivých případech i na jiných kontinentech.

WHO nevidí důvod pro odklad Her v Riu (zdroj: ČT24)

Onemocnění způsobené virem zika má obvykle mírný průběh, velkým nebezpečím je ale zřejmě pro lidský plod. Lékaři se domnívají, že může zapříčinit nedostatečný vývin mozku, takzvanou mikrocefalii. Spojován je i se vzácným Guillain-Barrého syndromem, který se projevuje obrnou svalstva.

WHO uvedla, že na základě současného zhodnocení by zrušení či přemístění letošních letních olympijských her šíření viru zika významně neovlivnilo.