Pád egyptského airbusu: Data prý ukazují, že pravou část letadla poničila exploze

Pátrací týmy pokračují v hledání dalších trosek letadla společnosti EgyptAir ve Středozemním moři. Airbus vyslal před pádem hlášení o kouři na palubě. Podle pilota podobného stroje, jehož citoval britský Telegraph, data naznačují, že zřejmě došlo k vnitřní explozi, která poničila pravou část letadla. Pro zjištění příčiny havárie ale bude klíčové najít černé skříňky.

Identifikační systém letadla ACARS ukazuje na to, že elektronické detektory před pádem stroje informovaly o kouři na palubě. Německý odborník Tim van Beveren reportérům ze stanice Deutsche Welle řekl, že kouř byl nejprve detekován na jedné z toalet, už o minutu později zřejmě oheň elektronické systémy letadla vyřadil z provozu.

Podle pilota jedné z předních evropských aerolinek z dostupných dat vyplývá, že zřejmě došlo k explozi uvnitř letadla, jelikož okénko na právě straně kokpitu bylo vyhozeno do povětří.

Detektory se možná neaktivovaly požárem, ale mlhou, která zaplnila kabinu po ztrátě tlaku způsobenou výbuchem, sdělil Telegraphu pilot, který létá s A330 - ten je podobný havarovanému stroji A320. Pilot si přál zůstat v anonymitě.

K možnosti teroristického výbuchu se přiklání řada expertů i ruská tajná služba FSB, Pentagon naopak ještě den po katastrofě tvrdil, že důkazy o výbuchu na palubě zatím nejsou.

Ukončeme spekulace, vyzývá Sisí

Egyptský prezident Sisí v neděli zdůraznil, že o příčinách pádu letadla se stále nic neví, a vyzval k ukončení spekulací. Vyšetřování podle něj může trvat velmi dlouho. V Egyptě se před pár měsíci zřítil ruský airbus - k odpovědnosti se tehdy přihlásil Islámský stát. Tragédie tvrdě zasáhla egyptský cestovní ruch.

První části stroje, zavazadla a ostatky cestujících našli Egypťané v pátek asi 300 kilometrů od přístavního města Alexandrie. Egyptská armáda v sobotu zveřejnila snímky nalezených předmětů ze zříceného airbusu. Jsou mezi nimi boty či kabelky. Záchranné vesty zjevně pasažéři nestihli použít, sedadla byla roztrhána.

obrázek
Zdroj: ČT24

Francouzské a egyptské lodě se snaží nalézt černé skříňky, které by měly pomoci odhalit, co se na palubě před tragédií událo. Do pátrání se nově zapojila i ponorka, která může operovat v hloubce až 3000 metrů. 

Teroristé mlčí

Přestože se k odpovědnosti za pád letadla dosud nepřihlásila žádná teroristická skupina, Francouzi prověřují 85 tisíc lidí, kteří mají díky bezpečnostní prověrce přístup do vyhrazených prostor letiště Charlese de Gaulla v Paříži, odkud egyptský airbus mířil do Káhiry.

Loni v prosinci skončilo na letišti 70 pracovníků, kteří oslavovali pařížské útoky, stýkali se s radikály nebo se u nich objevily jiné projevy extremismu.