Bezpečnost v rukou Izraele. Najdou letiště inspiraci ve striktním tel-avivském návodu?

Po každé tragédii se stínem terorismu se objevují podobné debaty - jak zpřísnit bezpečnost na letištích a zároveň přepravu neparalyzovat či neznechutit lidem. Stále více manažerů se přitom zajímá o systém na Ben Gurionově mezinárodním letišti v Tel Avivu. Tamní bezpečnost se neobejde bez dlouhých front a ještě delších procedur – pro někoho možná hraničící s paranoiou. Letadla startující ze zdejších ranvejí ale nikdy nepoznala, co je přímý teroristický útok či unesení - a to v zemi, která si na nedostatek bezpečnostních hrozeb nemůže stěžovat.

Izraelský důraz na bezpečnost je poznat snad více než v jakékoliv jiné zemi na světě. Obyvatelé měst se už dávno naučili žít v každodenní přítomnosti vojáků ozbrojených samopaly. Cizincům se pak setkání tváří tvář izraelské pečlivosti dostane na přísně střežených turistických cílech či právě na letištích.

Příslovečným vzorem je to v Tel Avivu - hlavní a největší letecká spojnice Izraele se světem, která má pověst těch nejpřísnějších bezpečnostních opatření. Právě odsud například zaznívala kritika na adresu bruselských kolegů po březnových útocích na tamním letišti. Příští měsíc se experti z tel-avivského letiště mají podělit o své zkušenosti a metody s 33 dalšími státy včetně Británie či Francie.

Po sérii palestinských útoků v sedmdesátých letech se úřady rozhodly vystavit teroristům stopku a zavedly v Tel Avivu mnohaúrovňový systém kontroly. Funguje na jednoduchém principu - pokud některou z bariér terorista náhodou prošel, měly ho zastavit další.

Ben Gurionovo letiště v Tel Avivu
Zdroj: Reuters

Schéma se za několik dekád příliš nezměnilo. Cestující procházejí při odletovém odbavení minimálně 12 úrovněmi kontroly – v některých případech samozřejmě utajených. Jejich procházení může trvat i dvě hodiny včetně stání v pověstných frontách. Cestující procházejí i podrobnými „pohovory“ s letištním pracovníkem.

Kam letíte? Máte v Izraeli nějaké příbuzné? Dal vám někdo něco s sebou? Vaše zavazadla jste měl stále na očích? Kdo vaše zavazadlo balil? Jste prvně v Izraeli? Co vás sem přivedlo? Jste věřící?… Přesně mířené otázky jsou doplněny vstřícným, ale bedlivým okem pracovníka. Vyhodnocuje se mimika, projev nezvyklé nervozity či jakékoliv známky nestandardního chování.

Jednou z procedur je také speciální systém označování zavazadel. Desetimístný číselný kód na žluté nálepce indikuje pro každého dalšího kontrolora například odhad potenciální hrozby každého cestovatele. Tím se řídí každý další pracovník letiště, se kterým přijde cestující do kontaktu.

Jedna z několika kontrolních procedur na letišti
Zdroj: Reuters

Tel-avivský systém ale budí i značné kontroverze. Podle některých expertů by místo dalších bariér měla letiště spíše investovat do lepšího školení stávající ostrahy.

Mimořádně přísná opatření si ale pracovníci letiště rádi obhájí – žádné letadlo mířící z tohoto letiště nebylo nikdy uneseno. V zemi prodchnuté náboženskými a kulturními rozdíly prý nejde o špatnou vizitku.

  • Ben Gurionovo letiště je hlavním mezinárodním letištěm v Izraeli. Každý rok odbaví více než 11 milionů cestujících ze zahraničí a půl milionu Izraelců.
Policejní hlídky
Zdroj: Reuters