Slavní Češi varují v dopise před brexitem: Británie udržuje v EU rovnováhu

Více než tři desítky českých osobností v otevřeném dopise vyzvaly Brity, aby v nadcházejícím referendu hlasovali pro setrvání v Unii. Bývalý velvyslanec v Londýně Michael Žantovský, modelka Eva Herzigová či dirigent Jiří Bělohlávek připomínají úzké britsko-české historické vazby a vyzdvihují roli Británie v EU, která dosud zabraňovala, aby v Unii nějaký stát získal nadvládu.

Referendum o EU se bude v Británii konat už 26. června. V nejnovějších průzkumech přitom střídavě vítězí obě možnosti. Podle agentury TNS zastánci brexitu získali v jejích průzkumech poprvé od února náskok tří procentních bodů před stoupenci setrvání království v EU (41 procent ku 38 procentům).

Podle agentury ORB, která udělala telefonický průzkum pro list The Daily Telegraph, ale podporuje setrvání v Unii 55 procent respondentů, tedy o čtyři procentní body více než před měsícem. Největší sázková kancelář na světě Betfair pak uvedla, že šance na setrvání Británie v EU v posledních dnech stouply na 73 procent.

Na očekávanou událost reagovala i třicítka slavných Čechů. Mezi signatáři dopisu, určeném slavnému britskému dramatikovi českého původu Tomu Stoppardovi, je kupříkladu bratr exprezidenta Václava Havla Ivan, kardinál Dominik Duka nebo bývalá gymnastka a držitelka olympijských medailí Věra Čáslavská.

obrázek
Zdroj: ČT24

Slavní Češi hovoří o úzkých historických vazbách mezi Brity a Čechy, společném keltském dědictví, středověkých královských sňatcích a československých letcích, kteří se zúčastnili bitvy o Británii.

Podle těchto významných Čechů by měl takzvaný brexit katastrofální dopady. „Británie napomáhá rovnováze v evropské politice, když zabraňuje tomu, aby se některý stát stal hegemonem,“ píše se v dopise.

V EU by chyběl britský pragmatismus

Signatáři uznávají, že „mnoho Evropanů na východě i západě frustruje neschopnost EU vypořádat se s aktuálními problémy“. Brexit by ale podle nich zanechal Británii osamocenou uprostřed Atlantiku. Zdůrazňují také, že Evropě by chyběl britský pragmatický přístup.

BBC v této souvislosti připomíná spory České republiky a dalších členů Visegrádské čtyřky s jejich partnery v EU, pokud jde o řešení uprchlické krize. Bývalé komunistické země nesouhlasí hlavně s povinným přerozdělováním běženců, přičemž argumentují zejména tím, že samotní uprchlíci do těchto států nechtějí.

Protesty uprchlíků na řecko-makedonské hranici
Zdroj: Alexandros Avramidis/Reuters

BBC připomíná kritické hlasy českých prezidentů

Britský server zmiňuje také sílící euroskepticismus v české společnosti, který je v posledních letech patrný. Někteří čeští představitelé, včetně prezidenta Miloše Zemana, dávají najevo nesouhlas s rozhodnutími Bruselu včetně zmíněné migrace.

Zeman by chtěl také zrušit sankce vůči Rusku, které EU zavedla po ruské anexi ukrajinského Krymu. Zemanův předchůdce Václav Klaus byl zarytý euroskeptik, který přirovnával chování unijních úředníků k dobám Sovětského svazu, dodává BBC.