Kimova šance upevnit moc: V KLDR začal vzácný komunistický sjezd

V Pchjongjangu začal první sjezd vládnoucí Korejské strany práce po dlouhých 36 letech. Předpokládá se, že mladý vůdce země Kim Čong-un této příležitosti využije k upevnění moci. Spekuluje se také o tom, že by KLDR mohla uskutečnit v pořadí už pátý jaderný test. „Je to hlavně ideologická show pro běžné občany,“ okomentoval sjezd koreanista Petr Bláha.

Kim Čong-un na úvod sjezdu ocenil „skvělé úspěchy“ v podobě lednového jaderného testu a únorového odpálení rakety. Šlo o první útržek konkrétní informace o tom, co se děje ve sjezdovém sále; televize z něj nepřenáší živý přenos.

Sjezd vládnoucí Korejské strany práce bude trvat tři dny a součástí doprovodných akcí budou masová taneční vystoupení i vojenská přehlídka. 

Severokorejské politbyro v říjnu oznámilo, že sjezd bude věnován „výstavbě vzkvétající socialistické mocnosti“, což je „těžký, ale posvátný úkol“.

„Kim Ir-sen se v roce 1980 rozhodl, že další sjezd se má konat až v době, kdy životní úroveň obyvatelstva a severokorejské hospodářství bude do určité míry stabilizováno, což se úplně nestalo dodnes,“ poznamenal koreanista Bláha.

Sjezd nejspíš vychválí současný trend, kterým je jaderný program a zároveň posilování ekonomiky, přestože v režimu tvrdých mezinárodních sankcí je to podle mnoha západních odborníků neudržitelné.
Barbora Šámalová
zpravodajka ČT

Státní média už delší dobu šíří propagandu a chválí současného vůdce, že prý vytvořil „prosperující zemi“ a „zkrotil Spojené státy rozvojem jaderných zbraní“.

„Význam sedmého kongresu Korejské strany práce spočívá v tom, že je bodem obratu naší revoluce. Budou tu prezentovány úspěchy, kterých jsme dosáhli pod vedením naších lídrů za poslední tři desetiletí. A také tu představí brilantně propracovaný plán našeho revolučního úspěchu,“ konstatoval profesor Song Dong Won ze severokorejské Akademie sociálních věd.

Lidé tomu z velké části věří, protože propagandu do nich stát vtlouká už od školky. I na přípravách doprovodných akcí se podíleli lidé, které režim nazývá dobrovolníky. „Tato velká událost jasně ukáže, že jsme jednotni v podpoře našeho velkého vůdce i našich politických cílů,“ prohlásil jeden ze studentů-dobrovolníků.

Desítky zahraničních novinářů musí čekat před palácem

Do Pchjongjangu už dorazily tisíce delegátů. Před palác, kde sjezd probíhá, dovezly autobusy stovku zahraničních novinářů, s obyčejnými Severokorejci ale nesmějí mluvit a dovnitř se nepodívají, píše BBC. Lidé se mezitím srocují na náměstích, kam kladou květiny. Ulice jsou lemovány národními vlajkami a transparenty s hesly na podporu režimu.

Program sjezdu je tajný. Experti budou sledovat hlavně komentáře týkající se nukleárního zbrojního programu KLDR. Objevily se spekulace, že by země mohla u příležitosti sjezdu uskutečnit další jaderný nebo raketový test, satelitní snímky to ale zatím nepotvrzují.

Mezinárodní sankce proti KLDR byly zpřísněny po uskutečnění čtvrtého jaderného testu v lednu a následných raketových zkouškách.

Kim by měl odměnit své lidi za oddanost

Očekávají se rovněž změny ve vedení země. Během sjezdu bude zvolen nový ústřední výbor, který jmenuje politbyro. K vysokým funkcím se zřejmě „za odměnu“ dostanou lidé loajální vůči současnému vůdci. 

„Kim Čong-un bezpochyby dosadí lidi, kteří jsou mu bližší věkem. Bude to nová generace kádrů,“ podotkl koreanista Jaromír Chlada. „Očekává se, že současná dvojka ve vedení KLDR – předseda parlamentu Kim Jong-nam, kterému je 88 let – bude sesazen a odejde do důchodu,“ doplnila zpravodajka ČT Barbora Šámalová.

Kim Čong-un proslul čistkami v politických i armádních řadách. V roce 2013 nechal popravit svého strýce za zradu a korupci. Někteří odborníci si myslí, že se povýšení dočká Kimova sestra, která s ním studovala ve Švýcarsku.

Od roku 2011 probíhají v KLDR permanentní čistky. Jedno z vysvětlení je, že pozice Kim Čong-una není jistá. Druhou možností je, že organizací sjezdu se současné vedení odvolává na období zářné vlády Kim Ir-sena v 70. letech, kdy KLDR díky pomoci ze zahraničí do jisté míry stabilizovala hospodářskou situaci.
Petr Bláha
koreanista

Vydá se Pchjongjang čínskou cestou?

Kim Čong-un by mohl oznámit rovněž zásadní reformy severokorejské ekonomiky a uznat, že jeho země musí v tomto směru následovat Čínu, míní analytici. Mohl by se dokonce odklonit od dosavadní politiky, která staví na první místo armádu, a více se soustředit na občany.

Severní Korea je ve špatné ekonomické situaci, desetitisíce lidí trpí hladem. „Počet čínských turistů klesl v posledním roce na jednu desetinu,“ připomněl zpravodaj Českého rozhlasu Robert Mikoláš.

Severokorejský vůdce Kim Čong-un
Zdroj: Central News Agency

Už loni Korea opulentně oslavila sedmdesáté výročí založení Strany práce. V centru Pchjongjangu tehdy uspořádala dosud největší vojenskou přehlídku. Severokorejská armáda také nedávno oslavila 84 let od svého vzniku.

Korejští komunisté se řídí vlastní stranickou doktrínou, tzv. Čučche. Ta vychází z marxisticko-leninských principů, ale před ideologií internacionalismu dává přednost nacionalismu, izolaci a soběstačnosti.

Korejská vládnoucí strana, která loni oslavila 70. výročí založení, uspořádala svůj zatím poslední sjezd v roce 1980, kdy ještě Kim Čong-un nebyl na světě. Severokorejský vůdce a zakladatel KLDR Kim Ir-sen tehdy svolal stranu proto, aby si nechal oficiálně potvrdit jako příštího vůdce svého syna Kim Čong-ila. Jeho nástupcem se pak stal nynější prezident Kim Čong-un.