Poručit dešti se nepodařilo, zpozdil přehlídku v KLDR

Oslavy v Severní Koreji – ujištění místních, výstraha světu (zdroj: ČT24)

Kvůli nočnímu dešti dopoledne neproběhla vojenská přehlídka, která měla být zlatým hřebem oslav 70 let od vzniku Korejské lidově demokratické republiky. Nakonec začala až odpoledne místního času se tříhodinovým zpožděním. Vůdce země Kim Čong-un poté v projevu řekl, že je připraven „vybojovat jakoukoli válku, kterou Spojené státy vyprovokují“.

Navzdory zpoždění nechyběla pchjongjangské výroční přehlídce očekávaná pompa. Státní televize ukázala záběry tisíců vojáků pochodujících v zástupech přes Kim Ir-senovo náměstí, následovaly kolony tanků a další vojenské techniky. Na náměstí od rána přicházely davy lidí s kyticemi plastových květin. 

Po průchodu vojáků následoval projev vůdce země. V něm Kim Čong-un navázal na předchozí demonstraci své moci a pohrozil Spojeným státům, že je připraven jít do války. „Stranická revoluční výzbroj znamená, že jsme připraveni bojovat v jakékoli válce, kterou vyvolají američtí imperialisté,“ prohlásil Kim. Severní Koreu potom prohlásil za „globální vojenskou velmoc“. „Naše revoluční síly jsou připraveny chránit náš lid a modré nebe nad naší vlastí,“ uvedl také sebejistě působící Kim Čong-un. 

Kimové: Rod, který ovládl svou zemi i mínění lidí (zdroj: ČT24)

Projevy Kim Čong-una jsou výjimečné. Loni naopak na oslavách výročí vzniku KLDR zcela chyběl, což rozproudilo spekulace o jeho zdraví či mocenském pádu. Letošní přehlídka, kterou jeho režim zorganizoval, naopak patří k největším v historii. Agentura AFP ji charakterizovala jako „impozantní“.

Kim Čong-un sleduje přehlídku při oslavách 70 let od vzniku KLDR
Zdroj: ČTK/AP

Čínský prezident vyzval k posílení vztahů

Vedle demonstrace moci je pchjongjangská oslava pro Kima významná také z hlediska vztahů s Čínou. Na severokorejské oslavy přicestoval i zástupce čínské komunistické strany Liou Jün-šan. Je nejvyšším čínským představitelem, který Severní Koreu navštívil od nástupu Kim Čong-una do čela země. Přivezl i poselství od čínského prezidenta Si Ťin-pchinga.

Čínský prezident vyzval Severní Koreu k posílení vzájemných vztahů. „Čínská strana je ochotna k intenzivnější komunikaci a hlubší spolupráci. Usiluje o dlouhodobý, zdravý a stabilní rozvoj čínsko-severokorejských vztahů,“ napsal Si. 

Na slavnost na náměstí Kim Ir-sena přicházely davy lidí s plastovými květinami
Zdroj: ČTK/AP/Wong Maye-E

KLDR před oslavami avizovala, že by mohla vypustit raketu dlouhého doletu s družicí. Američané ale zhruba před měsícem na základě analýzy satelitních snímků dospěli k závěru, že na hlavní severokorejské střelnici se žádná taková akce nechystá. Vědci naopak objevili pohyb v prostoru severokorejské jaderné střelnice, jeho důvody jsou ale nejasné.