KLDR čeká v květnu stranický sjezd – poprvé po 40 letech

Poprvé za téměř čtyřicet let se na sjezdu sejde severokorejská komunistická strana – konkrétně 6. května. Analytici očekávají, že kongres formálně potvrdí politiku totalitního vůdce Kim Čong-una. Před ním ovšem stojí palčivé ekonomické problémy, navzdory kterým ale režim odmítá slevit ze svých ambicí ohledně jaderného arzenálu. Právě kvůli tomu bude mimořádné setkání sledované.

Plán na svolání sjezdu oznámilo vedení strany už loni v říjnu, datum ale až do dneška nebylo známo.

Korejská vládnoucí strana uspořádala svůj zatím poslední sjezd v roce 1980. Tehdy severokorejský vůdce Kim Ir-sen a zakladatel KLDR svolal stranu proto, aby si nechal oficiálně potvrdit jako příštího vůdce svého syna Kim Čong-ila. Jeho nástupcem se pak stal nynější prezident Kim Čong-un.

Kimové: Rod, který ovládl svou zemi i mínění lidí (zdroj: ČT24)

Severokorejské politbyro v říjnu oznámilo, že květnový sjezd bude věnován „výstavbě vzkvétající socialistické mocnosti“, což je „těžký, ale posvátný úkol“.

Stranická základna se sejde v době, kdy režim pravděpodobně připravuje už pátý test ve svém jaderném programu. Pchjongjang tak pokračuje ve vojenských provokacích navzdory mezinárodní kritice a sankcím. Zatím poslední test balistické střely vypálené z ponorky byl zřejmě úspěšný jen částečně.

Už loni Korea opulentně oslavila sedmdesáté výročí založení Strany práce. V centru Pchjongjangu tehdy uspořádala dosud největší vojenskou přehlídku – právě severokorejská armáda bude tento týden slavit 84 let od svého vzniku.

Korejští komunisté se řídí vlastní stranickou doktrínou, tzv. Čučche. Ta vychází z marxisticko-leninských principů, ale před ideologií internacionalismu dává přednost nacionalismu, izolaci a soběstačnosti.

Vydáno pod