KLDR chce konec americko-korejského cvičení. Slibuje, že přestane s jadernými testy

Severní Korea je připravena zastavit jaderné testy, pokud USA přeruší vojenské cvičení s Jižní Koreou. Agentuře AP to řekl severokorejský ministr zahraničí. Vojenské velení USA zároveň potvrdilo, že Pchjongjang v sobotu odpálil balistickou raketu z ponorky v Japonském moři. Letos už podnikl několik raketových testů, včetně zkoušky jaderné zbraně.

„Zastavte cvičení na Korejském poloostrově, my potom zastavíme naše jaderné testy,“ řekl šéf severokorejské diplomacie.

Během svého prvního rozhovoru se západními médii hájil právo KLDR ponechat si jaderné odstrašující prostředky a upozornil, že KLDR se nenechá zastrašit mezinárodními sankcemi. Držel se přitom dlouhodobého názoru Pchjongjangu, že to byly Spojené státy, kdo komunistickou zemi přiměl obstarat si jaderné zbraně.

Pokud budeme pokračovat touto cestou konfrontace, bude to mít katastrofální následky, nejen pro obě země, ale také pro celý další svět.
Ri Jong-so
severokorejský ministr zahraničí

Podle agentury AP ministr zahraničí Ri Jong-so hovořil klidným a uvážlivým tónem, jenž se velmi lišil od obvykle agresivních a bombastických slov znějících v oficiálních severokorejských médiích. Pravděpodobnost konfliktu podle něho výrazně vzrostla, neboť vojenská cvičení USA a Jižní Koreje letos KLDR vnímá jako daleko agresivnější.

Ministr, který s AP promluvil v New Yorku, kde se zúčastnil zasedání OSN, mluvil také o sankcích, kterými mezinárodní společenství trestá KLDR za provokativní vojenské akce. „Pokud si myslí, že nás mohou skutečně zarmoutit sankcemi, jsou absolutně vedle,“ prohlásil.

Odpálení balistické rakety z ponorky je hrozbou pro USA

Vojenské velení USA zároveň potvrdilo, že KLDR podle všeho v sobotu odpálila balistickou raketu z ponorky v Japonském moři. Střela sice neohrozila americké území, přesto vzrostou obavy z toho, jaké má KLDR vojenské možnosti, zejména ve Spojených státech, které se doposud cítily před tímto státem díky své vzdálenosti poměrně bezpečné.

KLDR je připravena zastavit zkoušky jaderných zbraní (zdroj: ČT24)

Francie už vybídla Evropskou unii, aby vůči KLDR přijala dodatečné sankce. Vypálení balistické rakety z ponorky znamená další porušení rezolucí OSN, uvedl mluvčí francouzského ministerstva zahraničí. 

Ponorky jsou od světových válek obávanou zbraní, protože mohou v cestě k protivníkovi překonávat obrovské podmořské vzdálenosti, aniž jsou zaznamenány. To platí hlavně od studené války, kdy ponorky s jaderným pohonem pluly oceány s náklady raket s jadernými hlavicemi.

Severní Korea již předvedla schopnosti svého ponorkového loďstva, když potopila v roce 2010 jihokorejskou válečnou korvetu Čchonan, na jejíž palubě zahynulo 46 námořníků.

Pchjongjang je schopný nasadit na rakety jadernou hlavici

KLDR zároveň v lednu provedla svůj čtvrtý jaderný test a zdůraznila, že hodlá pokračovat v nukleárním programu navzdory dalším sankcím Rady bezpečnosti OSN. V současnosti navíc podle Jihokorejců vyvíjí vyspělý raketový systém s předpokládaným doletem 200 kilometrů.

Vůdce KLDR Kim Čong-un
Zdroj: Reuters/KCNA

Podle expertů je totalitní země schopná nasadit jadernou hlavici na balistické rakety středního doletu. V polovině dubna, tedy v den 104. výročí narození svého zakladatele Kim Ir-sena, však uskutečnila neúspěšnou raketovou zkoušku. Podle nejmenovaných jihokorejských a amerických představitelů se test týkal nového typu rakety středního doletu Musudan.

V Severní Koreji se připravuje na začátek května sjezd jediné, vládnoucí politické strany – Korejské strany práce. Mnozí pozorovatelé jsou přesvědčeni, že vůdce Kim Čong-un bude chtít této příležitosti využít k tomu, aby prezentoval vývoj severokorejských vojenských kapacit.