Úsvit mocných spojenců? Putin i Trump se netají vzájemnými sympatiemi

Dvě výrazné osobnosti, obdivované i nenáviděné. Jeden se prosadil v politice domácí i světové. Druhý uspěl v byznysu a do politiky domácí i světové by chtěl významně promlouvat. Jsou zcela odlišných nátur, ale podle všeho k sobě cítí respekt. Ruský prezident Vladimir Putin (63) a republikánský uchazeč o post prezidenta USA Donald Trump (69).

Už několikrát si na dálku vyměňovali komplimenty. Putin řekl, že „Trump je bystrý, talentovaný člověk. O tom není pochyb.“ Miliardář Trump pak naopak ve svém typickém stylu o Putinovi uvedl: „Mám ho rád, protože mě nazval géniem. Řekl: Trump je opravdový vůdce.“ 

Putin a Trump se setkali jen jednou a to virtuálně v pořadu 60 minut americké stanice CBS. Trumpa reportér zpovídal v New Yorku, Putina v Moskvě. Existuje ovšem muž, který je propojuje v praxi - Carter Page - jeden z pěti Trumpových poradců pro zahraniční záležitosti. 

Kdo může být zprostředkovatelem

Carter Page byl konzultant v energetice, vedl společnost Global Energy Capital v New Yorku. Předtím ale pracoval jako klíčový poradce Gazpromu. Zprostředkoval například prodej těžařských licencí zahraničním investorům na ostrově Sachalin nebo organizoval pravidelná setkání akcionářů Gazpromu v Londýně a New Yorku.

Stál za obchody v řádech desítek miliard dolarů. Přiznává, že se zná se špičkami ruské politiky. 

Popularita Trumpa v Rusku

V Rusku je Trump populární. Média ho vykreslují jako muže, který zastupuje obyčejné Američany a bojuje proti establishmentu. Dotázaní obyvatelé Moskvy například uváděli, že „Trump je pozitivní chlapík a o Putinovi mluví hezky. Chce udělat v Americe pozitivní změny“. Nebo, že podstatná je Trumpova ochota k průlomu ve vztazích s Ruskem, které se možná nezlepší, ale přinejmenším tu bude dialog. 

A co řekl o Rusech  samotný Trump? „Někteří tvrdí, že Rusové nejsou přijatelní. Mám v úmyslu to zjistit“.  A také: „Věřím, že uvolnění napětí a zlepšení vztahů s Ruskem je možné pouze z pozice síly. Je to určitě možné.“

Jindy zase poznamenal, že obě země mají společného nepřítele a tím je radikální islám. V případě svého zvolení prezidentem Spojených států chce vztahy Washingtonu s Moskvou napravit.

Vlídné vzkazy mezi silnými osobnostmi (zdroj: ČT24)

K čemu politická korektnost?

Ruští experti si myslí, že Trumpův přístup vyhovuje i ruskému prezidentovi. Například  Fjodor Lukjanov z Rady pro ruskou zahraniční a bezpečnostní politiku řekl, že Putin „má rád lidi, kteří jsou upřímní, otevření a kteří pohrdají politickou korektností. A to je přesně Trumpův případ“.

Zatím však Donald Trump musí získávat sympatie hlavně doma. Zbývá mu přesvědčit ještě dost Američanů, aby mohl prosazovat svou vizi i v zahraničí.  

  • Úspěšný byznysmen, stal se miliardářem zejména podnikáním v realitách (hotely, kasina, golfová hřiště). Počátkem 90. let čelil bankrotu svého impéria, měl miliardové dluhy. Dokázal se ale vrátit do podnikatelské špičky. Zapojil se také do pořádání soutěží o titul Miss, vedl velmi sledovanou reality show The Apprentice (Učeň). Napsal či spolunapsal několik knih, které se staly bestsellery. V nich se věnoval například tomu, jak dosáhnout úspěchu, jak vést obchodní jednání, jak myslet ve velkém (Think Big) či tomu, jak učinit Ameriku opět silnou. 
  • Podnikatel byl patnáct let ženatý s Čechoameričankou Ivanou Trumpovou. Ze třech manželství má pět dětí. 
  • Trump byl členem Republikánské strany před rokem 1999, pak v letech 2009 až 2011 a od roku 2012. V letech 1999 až 2001 byl členem Reformní strany, v letech 2001 až 2009 Demokratické strany a v letech 2011 až 2012 byl nezávislý.
  •