Zemřel aktivista Harry Wu. Svět seznamoval s tím, co zažil v čínských táborech

Ve věku 79 let zemřel v úterý známý čínský disident a bývalý politický vězeň Harry Wu. Aktivista, který zasvětil svůj život odhalování krutostí v čínských pracovních táborech, v nichž sám strávil 19 let, žil od roku 1985 v USA. Několikrát návštívil i Českou republiku, v roce 2010 se zúčastnil v Praze konference o zločinech komunismu.

Wu pocházel z bohaté šanghajské rodiny, které úřady zkonfiskovaly většinu majetku po nástupu Mao Ce-tungových komunistů k moci v roce 1949. Wu začal studovat geologii na univerzitě, v roce 1960 byl však ve věku 23 let zatčen jako „pravičák a kontrarevolucionář“ a odsouzen do pracovního tábora.

Do těchto nechvalně proslulých táborů byli posíláni intelektuálové a političtí vězni, odsouzení zpravidla k mnohaletým trestům. Kruté podmínky v táborech si mezi vězni vyžádaly miliony mrtvých. Podle svého životopisu Wu strávil různě dlouhou dobu v celkem 12 táborech, pracoval na poli, v uhelných dolech i na stavbách a stal se obětí bití, mučení i hladovění.

Propuštěn byl tři roky po Maově smrti v roce 1979 a v roce 1985 odešel do Spojených států, kde působil jako učitel, spisovatel a šéf nadace zaměřené na oběti čínských pracovních táborů. Do Číny se často vracel, aby sbíral důkazy o systému pracovních táborů.

Harry Wu u soudu v roce 1995
Zdroj: Reuters

Již jako americký občan byl Wu při jedné ze svých návštěv Číny v roce 1995 znovu zatčen a odsouzen k 15 letům odnětí svobody za špionáž. Následně byl ale vypovězen do USA, kde pokračoval v dokumentaci porušování lidských práv v Číně. Často přednášel projevy v Kongresu i na akademické půdě.

V roce 2008 jeho nadace založila muzeum, jehož cílem je „uchovat památku na množství obětí pracovních táborů a sloužit k informování veřejnosti o zločinech spáchaných čínským komunistickým režimem“. Čína sice oficiálně pracovní tábory i takzvanou převýchovu prací již zrušila, práce trestanců je ale nadále klíčovou součástí čínského vězeňského systému.

Disident Harry Wu
Zdroj: Reuters

Katolík Harry Wu během svého života vedl rovněž kampaň za svobodu vyznání, proti trestu smrti, obchodování s orgány i proti přísné kontrole porodnosti v Číně. Byl hlasitým zastáncem politických vězňů a oponentů vlády v Pekingu, včetně tibetského duchovního vůdce dalajlamy a stále vězněného nositele Nobelovy ceny za mír z roku 2010 Liou Siao-poa.

Harry Wu je také autorem několika knih a dokumentárních filmů na téma lidských práv. Snímky Čínský gulag a Komunistická charita, které poukazují na kruté podmínky v pracovních táborech a na velké množství popravených lidí v Číně, byly promítnuty také na festivalu Jeden svět v Česku v roce 2004 za autorovy přítomnosti. V roce 2010 se Harry Wu zúčastnil v Praze konference o zločinech komunismu.

Vydáno pod