Stoupenci brexitu jásají. Brusel se příliš plete lidem do života, přiznal Juncker

Podpora evropského projektu klesá, protože Brusel příliš zasahuje do životů lidí, varoval šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker v době intenzivní debaty o britském referendu o členství v EU. Britové půjdou hlasovat už v červnu. Podle nejnovějších průzkumů je počet stoupenců a odpůrců takzvaného brexitu prakticky vyrovnaný.

Šéf Evropské komise varoval před nadměrnou regulací během zasedání Rady Evropy ve Štrasburku. „Udělali jsme chybu, když jsme přespříliš regulovali a zasahovali příliš do každodenních životů našich spoluobčanů… Ale bylo by rovněž chybou, kdybychom nebrali dostatečné ohledy na princip solidarity,“ řekl Juncker.

Evropský projekt už není tak přitažlivý, uznal Juncker

Bývalý lucemburský premiér dlouhodobě usiluje o omezení byrokracie v EU. Krátce poté, co se ujal předsednictví v Komisi, se tento unijní orgán přestal zabývat asi osmdesáti návrhy. Juncker podotkl, že se nyní předkládá mnohem méně směrnic a nařízení než dříve.

„U každého návrhu, který přichází i z členských států, velmi zvažujeme, jestli je oprávněný zásah, jestli skutečně nebudeme strkat nosy lidem do životů a řídit je. Já třeba velmi hájím spotřebitele, abychom z něj nedělali nesvéprávného jedince, které musíme chránit za každou cenu. Takže u mě to nebyla novinka, byla jsem ráda, že to můj šéf řekl,“ okomentovala Junckerova slova eurokomisařka Věra Jourová (ANO).

Evropská komise
Zdroj: ČT24/Lukáš Strašík

Předseda Komise také přiznal, že Brusel už není pro Evropany tak přitažlivý. „Naše snaha obhajovat Evropu není moc populární. Nejsme v našich zemích respektováni, když zdůrazňujeme potřebu Evropské unie. Evropský projekt ztratil na atraktivitě,“ přiznal Juncker s tím, že Komise už se snaží tento problém řešit.

Máme dostatečnou míru sebehodnocení, abychom uznali, že v něčem nastala chyba a že v ní nechceme pokračovat. Považuji za absolutně nutné, abychom byli schopni se ohlížet zpátky, vyhodnocovat a být upřímní k veřejnosti, co se podařilo, a co ne.
Věra Jourová
eurokomisařka pro spravedlnost, ochranu spotřebitelů a otázky rovnosti pohlaví

Výroky o přílišném vměšování do soukromí občanů jsou překvapivé vzhledem k tomu, že Juncker je považován za zarytého federalistu. Britský premiér David Cameron vedl před dvěma lety kampaň proti jeho zvolení, když varoval, že Juncker je příliš oddaný myšlence stále těsnější Unie, uvedla televize Sky News.

Juncker na druhou stranu ve Štrasburku odmítl upřednostňování národních zájmů na úkor těch unijních. Podle něj skončí takový přístup velmi špatně. „Ti, kteří chtějí méně Evropy a více národního státu, budou mít národní státy, jež nebudou moci jednat na vlastní pěst, a Evropskou unii, která nebude respektována ve světě,“ varoval politik.

Junckerovo vyjádření přišlo nedlouho po referendu v Nizozemsku, v němž občané odmítli bližší vztahy EU s Ukrajinou. Odezvu našla jeho slova především v Británii, kde se bude v červnu v referendu hlasovat o setrvání země v EU.

Jean-Claude Juncker
Zdroj: Vincent Kessler/Reuters

List The Daily Express, který podporuje odchod Británie z Evropské unie, píše o „překvapivém přiznání neúspěchu“ a „uznání veřejného odporu na úrovni EU“.

„Už i zástupci Unie přiznávají, že EU neslouží Evropě. Už 23. června můžete hodit tohoto nepopulárního a nešťastného prezidenta EU za hlavu a začít utrácet peníze za naše vlastní priority,“ citoval list šéfa kampaně za odchod z EU Matthewa Elliotta.

EU a Velká Británie
Zdroj: Reuters

Konzervativní poslanec Craig MacKinlay pak Daily Expressu řekl, že „Juncker má pravdu, že je EU nepopulární a příliš zasahuje. Bylo by bezpečnější se s Jeanem-Claudem a jeho soudci z EU rozloučit,“ nabádal Brity.

Titulní stranu věnoval Junckerovým výrokům i list The Times, bulvární Daily Mail pak poznamenal, že „Juncker se možná snažil uklidnit britské skeptiky, protože ví, že pokud odejdeme, mohou následovat další“.

Jourová: EU se málo ohlíží zpátky, jestli opatření přinesla ovoce (zdroj: ČT24)