Brexit? Budeme chtít další referendum o odtržení, varují skotští nacionalisté

Pokud se Británie rozhodne vystoupit z Evropské unie, mělo by Skotsko mít podle šéfky tamních nacionalistů právo na další referendum o nezávislosti. Skotové v referendu předloni nezávislost odmítli poměrem 55 ku 45 procentům hlasů. Londýn chce uspořádat hlasování o členství v EU 23. června.

Skotsko by mělo mít právo uspořádat nové referendum o nezávislosti v případě, že země bude muset odejít z EU „proti své vůli“, zdůraznila vůdkyně Skotské národní strany (SNP) Nicola Sturgeonová.

Před květnovými skotskými parlamentními volbami hodlá SNP vystupovat s jasným poselstvím, že nové referendum o osudu Skotska se musí konat, když bude jasné a nezpochybnitelné, že většina Skotů chce nezávislost.

obrázek
Zdroj: ČT24

Skotští nacionalisté: Cameron nedělá dost, aby Brity udržel v EU

SNP již na svém říjnovém sjezdu rozhodla, že bude podporovat setrvání Británie v EU. Sturgeonová v této souvislosti opakovaně kritizovala britského premiéra Davida Camerona, který podle ní nedělá dost pro to, aby přesvědčil voliče k prodloužení svazku s Bruselem.

Obě kampaně (pro i proti) jsou negativistické, soustředí se na to, co bude pro Británii horší. Konzervativní křídlo vede permanentní kampaň proti Bruselu od odchodu Margaret Thatcherové z funkce britské premiérky.
Ivan Kytka
Spolupracovník ČT

Skotové v referendu v roce 2014 poměrem hlasů 55 ku 45 odmítli nezávislost, za kterou bojovala SNP. Většina z pěti milionů Skotů ale podporuje setrvání Británie v EU, a podle mnohých analytiků by tak odchod země z evropského bloku mohl vyvolat další hlasování o nezávislosti Skotska.

Výsledky skotského referenda podle správních oblastí
Zdroj: ČT24/BBC

V Británii před pár dny začala oficiální kampaň před referendem o setrvání země v EU. Podle posledního průzkumu je společnost v otázce brexitu rozdělená napůl, pro i proti je shodně 39 procent voličů. Skoro pětina Britů ale ještě neví, jak bude hlasovat.