Rakousko zpřísní kontroly v Brennerském průsmyku do konce května

V Brennerském průsmyku mezi Itálií a Rakouskem se nejpozději 1. června zpřísní hraniční kontroly. Podle agentury APA to prohlásil rakouský ministr obrany Hans Peter Doskozil. V pondělí začali na místě stavět plot a kontrolní stanoviště. Itálie i Evropská komise postup kritizují. Podle rakouského kancléře Wernera Faymanna si to Vídeň nepřeje, ale je to nezbytné a správné. Rakousko očekává vyšší migrační tlak na Itálii.

Přísnější režim momentálně panuje na rakouské hranici se Slovinskem, nově se mají přísnější kontroly objevit na jednom z hlavních evropských tahů – brennerské dálnici, která Rakousko spojuje s Itálií. V pondělí zahájili Rakušané na dálnici výstavbu. Kromě plotu by u dálnice měla vzniknout zastřešená kontrolní stanoviště, aby policisté mohli pracovat i v nepříznivém počasí.

Kromě přísnějších kontrol by podle plánů Vídně měla přímo na hranicích probíhat s migranty i zrychlená azylová řízení. Podle rakouského ministra obrany Hanse Petera Doskozila by měl režim na přechodu v Brennerském průsmyku připomínat právě ten na rakousko-slovinské hranici u Spielfeldu, kde Vídeň loni vybudovala komplex pro registraci migrantů včetně dva a půl metru vysokého plotu, který má usměrňovat pohyb migrantů.

Vídeň opět čeká větší migrační tlak na Itálii

Rakousko očekává, že se kvůli uzavření takzvané balkánské trasy opět zvýší migrační tlak na Itálii. Tam by letos podle italských odhadů mohlo přes Středozemní moře z Libye dorazit až 300 tisíc lidí. Rakouský kancléř Werner Faymann označuje zpřísnění kontrol na hranici s Itálií za něco, co si Vídeň nepřeje, ale co je „nezbytné a správné“.

Rakouský plán kritizují Itálie i Evropská komise. „Vláda ve Vídni by si měla své rozhodnutí rozmyslet, neboť odporuje smyslu evropských smluv a přátelství, které Itálii a Rakousko spojuje,“ uvedl italský státní tajemník pro evropské záležitosti Sandro Gozi. „Problémy nelze řešit stavbou improvizovaných zdí,“ dodal. Podle evropského komisaře pro migraci a vnitro Dimitrise Avramopulose nejde o „správné řešení“.