Zdržení na cestě z Itálie do Rakouska: Vídeň chystá kontroly v Brenneru

Podle ministra obrany Hanse-Petera Doskozila se Rakousko připravuje na zavedení hraničních kontrol v Brennerském průsmyku. Brennerská dálnice spojující Rakousko s Itálií přitom patří mezi nejvýznamnější silniční tahy v Evropě.

„Předpokládám, že v následujících dnech zavedeme podobný systém registrace a kontrol, jaký jsme zavedli ve Spielfeldu,“ uvedl ministr obrany Doskozil s odkazem na přechod ležící na hranici Rakouska a Slovinska.

Rakušané vybudovali ve Spielfeldu v uplynulých měsících registrační středisko pro odbavování migrantů putujících po balkánské stezce. Jeho součástí je i téměř čtyřkilometrový plot.

Počítejte se zácpami, varuje tyrolský hejtman

Italsko-rakouská hranice
Zdroj: Dominic Ebenbichler/Reuters

Tyrolský zemský hejtman Günther Platter stanici ORF řekl, že se zavedením kontrol na Brenneru počítá v polovině dubna. „Pokud budou kontroly, budou i dopravní zácpy,“ varoval Platter řidiče směřující přes Alpy na jih Evropy.

„To, co platí pro balkánskou trasu, musí platit i pro tu italskou,“ dodal Platter s tím, že není možné, aby se Tyrolsko stalo záchytným táborem. Po uzavření balkánské trasy sice do Rakouska nepřicházejí téměř žádní uprchlíci, kontroly v Brenneru podle hejtmana vyšlou důležitý signál, že ani tudy cesta nevede.

Podle Plattera musí být migranti zastaveni už v jižní Itálii, kde se mají zaregistrovat a putovat do center, odkud budou následně přerozdělováni.

Vídeň začala v polovině února na hranicích přijímat jen 80 žádostí o azyl denně a dál do Německa pouštět nanejvýš 3200 migrantů. Později se Vídeň se zeměmi na takzvané balkánské stezce dohodla, že budou přes hranice pouštět jen asi 580 migrantů denně. V loňském roce přitom Rakousko přijalo celkem 90 000 žádostí o azyl, což odpovídá zhruba jednomu procentu jeho populace. Minulý týden hranici do Rakouska ze Slovinska nepřešel jediný migrant.