Výrok o plynových komorách a Romech vyjde Le Pena draho

Francouzský soud uložil zakladateli krajně pravicové strany Národní fronta Jean-Marie Le Penovi pokutu 30 tisíc eur (811 tisíc korun) za to, že označil nacistické plynové komory za detail v dějinách druhé světové války. Informovala o tom stanice BBC s tím, že Le Pen se podle verdiktu dopustil zpochybňování zločinů proti lidskosti. K pokutě 8 tisíc eur (216 tisíc korun) byl Le Pen odsouzen také v Nice, a to za diskriminaci Romů.

„A proč ne hned 300 tisíc eur?“ rozhořčil rozsudek Le Pena. „Tyto reakce jsou nepřiměřené. Je snad nějaké tajemství kolem plynových komor? Přece nepojedu do Osvětimi žádat o prominutí!“ poznamenal podle týdeníku Le Nouvel Observateur někdejší dlouholetý šéf Národní fronty.

Le Pen o svém postoji k plynovým komorám v minulosti hovořil opakovaně. Za svá slova byl již několikrát odsouzen. Například roce 2012 za to, že nacistická okupace Francie nebyla podle něj nijak zvlášť nehumánní. Francie ze zákona považuje popírání holokaustu a zločinů z druhé světové války za protizákonné.

Svrbění a pach

Le Pen na politickém shromáždění v Nice v roce 2013 varoval místní obyvatele, že v roce 2014 se nejméně o 50 tisíc zvýší současný počet Romů, jejichž přítomnost ve městě provází „svrbění a pach“. Podle středečního verdiktu se dopustil trestného činu podněcování k rasové nenávisti a etnické diskriminace.

Rozhodnutí Le Penův advokát Frédéric Joachim považuje za naprosto neopodstatněné. „S podobným rozhodnutím mizí svobody, v tomto případě svoboda myšlení,“ poznamenal právník. Podle zpravodajského portálu Metronews dodal, že Le Pen se hodlá proti oběma rozsudkům odvolat.

Sedmaosmdesátiletý kontroverzní politik byl již dříve odsouzen za jiný výrok, podle něhož Romové „kradou tak přirozeně, jako ptáci létají“. Dalším z kontroverzních výroků Le Pena bylo, když v roce 2014 prohlásil, že ebola by mohla vyřešit evropský problém s migrací a populační explozi. V roce 2015 byl zproštěn viny v otázce podněcování nenávisti. Francouzské muslimy totiž přirovnal k nacistům, kteří za války okupovali Francii.

Národní fronta, kterou vede Le Penova dcera Marine, svého zakladatele kvůli kontroverzním výrokům vyloučila loni v srpnu. Le Penová otce v čele strany nahradila v roce 2011 a teď je europoslankyní. Příští rok se ale chce ucházet o prezidentské křeslo, její ambice ale ohrožují otcovy extrémní názory, proto se od něj snaží distancovat.

obrázek
Zdroj: ČT24