Le Pen: Problém s populační explozí by vyřešila ebola

Paříž – Na bedra čestného předsedy nacionalistické Národní fronty (FN) Jeana-Marie Le Pena se snesla vlna kritiky poté, co uvedl, že populační explozi by mohl vyřešit virus ebola. Informovala o tom agentura AFP. Ebola je virové onemocnění, které způsobuje vysokou horečku a krvácení. Není proti němu lék ani vakcína, úmrtnost je proto vysoká.

„Monseigneur Ebola by to mohl vyřešit během tří měsíců,“ konstatoval podle AFP Le Pen v úterý večer v Marseille v souvislosti s „populační explozí“ ve světě a problémem migrace.  

Mluvčí francouzské vlády Stéphane Le Foll vyjádření nacionalistického politika odsoudil jako nepřípustné. Tato slova podle něj ukazují, že se Národní fronta nezměnila. Právě tato strana je přitom dle průzkumů ve Francii favoritem nedělních voleb do Evropského parlamentu.

Virus ebola
Zdroj: iifa/EPA/CYNTHIA GOLDSMITH

Le Pen byl v minulosti několikrát odsouzen za některé své rasistické, profašistické a antisemitské projevy. Plynové komory například označil za pouhý „detail druhé světové války“. Dnes se ke svému nejnovějšímu výroku vrátil. Prý neví, „jak lze o tomto nějak polemizovat“. 

„Já říkám, že se Francie musí připravit na šok, na migrační příval způsobený pokračujícím růstem světové populace,“ uvedl politik. Poznamenal, že virus Ebola je „strašná nemoc“. „Stejně jako jaderné nebo vnitřní války je schopen pozměnit tento (demografický) vývoj, který je sám o sobě katastrofický,“ dodal.

Guinejí se šíří ebola
Zdroj: ČTK/AP/Christopher Black

V západní Africe zemřelo od února na ebolu přes 140 lidí. Podle WHO jsou nejpostiženějšími západoafrickými státy Guinea a Libérie. V minulosti se ebola vyskytovala spíše v centrální Africe. Poprvé se virus eboly objevil v 70. letech v dnešním Kongu. Minulá vážná epidemie v roce 2000 postihla Ugandu, kde se nakazilo 425 osob. Polovina z nich zemřela.