Rozchod otce s politickým dítětem dokonán: Národní fronta vyloučila Le Pena

Francouzská krajně pravicová Národní fronta vyloučila ze svých řad zakladatele Jeana-Marieho Le Pena. Někdejší lídr a pozdější čestný předseda dlouhodobě vedení dráždil svými antisemitsky laděnými výroky. Zásadní pro osud Le Pena byl konflikt s vlastní dcerou Marine.

Le Pen byl předmětem disciplinárního řízení kvůli nedávnému provokativnímu prohlášení o holokaustu. „Plné a odůvodněné rozhodnutí bude brzy oznámeno panu Le Penovi,“ uvedla strana ve svém prohlášení.

Le Pen zareagoval prohlášením, že je rozhodnutím pobouřen a že se cítí jako oběť
přepadení. Zároveň oznámil, že se bude proti svému vyloučení soudně bránit.

Národní fronta vedená Marine Le Penovou se již pokusila začátkem léta svého zakladatele zbavit členství a předtím čestného předsednictví, ale francouzský soud tomu zabránil s tím, že 87letý politik neměl možnost se bránit na stranickém shromáždění. V nedávném hlasování se 94 procent členů strany vyslovilo pro to, aby mu byl odejmut titul čestného předsedy.

Le Pen bude v Paříži brzy souzen za to, že opět označil plynové komory v nacistických vyhlazovacích táborech za „detaily historie“.

Marine a Jean-Marie Le Penovi
Zdroj: ČTK/AP

Marine Le Penová převzala vedení FN od otce v roce 2011. Od té doby se stranu snaží zbavit nálepky antisemitská i krajně pravicová a rozšířit její voličskou základnu. To se jí vzhledem k výsledkům různých voleb v minulých letech zjevně daří. FN loni například vyhrála ve Francii volby do Evropského parlamentu. Le Penová se hodlá v roce 2017 ucházet o prezidentské křeslo a podle průzkumů má naději postoupit z prvního kola do rozhodujícího duelu dvou nejsilnějších kandidátů.

Šéfka Národní fronty se střetla se svým otcem již loni v létě. Tehdy Le Pen pobouřil veřejnost dalším zjevně antisemitským výrokem. Na portálu strany kritizoval několik umělců, kteří se veřejně stavějí proti FN a stranu označují za krajně pravicovou a nebezpečnou. Na adresu zpěváka Patricka Bruela, o kterém je známo, že je Žid, ostřílený politik tehdy poznamenal, že „příště uděláme várku do pece“, a ještě se spokojeně zasmál. To vyvolalo v zemi vlnu protestů a i Le Penová se od otcových slov veřejně distancovala.

Krajně pravicová strana, která se staví proti imigraci, a to především muslimů ze severní a západní Afriky. Hlásá zákaz potratů, podporu místní tradiční kultury, větší nezávislost na EU a dalších mezinárodních organizacích, stanovení tarifů nebo jiných ochranných opatření před levným dovozem, obnovení trestu smrti, zejména pro teroristy, vrahy a překupníky drog, zrušení dvojího občanství, nižší daně, zastavení výstavby mešit. V současnosti má asi 75 tisíc členů.

Le Pen založil FN v roce 1972, když kolem sebe sdružil odpůrce přistěhovalců a evropské integrace, stejně jako některé monarchisty a klerikály. Od začátku byla populistickou stranou. Její původní název zněl Národní fronta za francouzskou jednotu. Pod vedením Marine Le Penové se FN distancovala od rasismu. Nyní hlásá politiku silného státu podporujícího sociální zabezpečení, který má být určen pouze „pravým Francouzům“ a chránit je před globalizací a před „islamizací“ Francie.

Le Penovi
Zdroj: ČT24/ČTK/ABACA/Bernard Patrick