Brusel po atentátech: Kontroly v metru, razie a ochromené letiště

Brusel se vzpamatovává z teroristických útoků. Otevřená je zhruba každá třetí stanice metra, před vstupem jsou povinné kontroly. Zdemolované letiště Zaventem nebude plně v provozu zřejmě minimálně do léta. Situaci v belgické metropoli necelé dva týdny po atentátech popsal zpravodaj RTVS Peter Majer. Lety měly být částečně obnoveny v pátek večer, k tomu ale nedojde - letištní policie totiž začala stávkovat. Bezpečnostní opatření jsou podle ní nedostatečná.

Bezpečnostní riziko kleslo nedávno ze stupně čtyři na stupeň tři. Před strategickými objekty v Bruselu ale dál hlídkují policisté i vojáci. „Kdokoli jde do metra, musí otevřít tašku a někdy i svléknout kabát, aby se zjistilo, jestli tam nemá nějaké nebezpečné věci,“ konstatoval Majer.

Některé linky metra jezdí pouze od sedmi hodin ráno do sedmi večer. V autobusech a na zastávkách ale žádné kontroly nejsou. „Kdyby nějaký terorista chtěl vyhodit do povětří autobus, tak s tím nebude mít tak velký problém,“ míní Majer.

Cítím se poměrně bezpečně. Před každým vstupem do metra kontrolují lidi, takže jsem si poměrně jistý, že metro, kterým pojedu, nevybuchne. Trochu horší je to na autobusových zastávkách, protože tam žádné kontroly nejsou.
Peter Majer
zpravodaj RTVS

Život ve městě značně ovlivňuje i to, že už více než týden nefunguje jinak rušné letiště Zaventem. „Několik belgických úřadů musí dát ještě zelenou. Lety by mohly být zahájeny o víkendu, ale v omezené kapacitě. Běžná kapacita je pět tisíc lidí za hodinu. Provizorní hala jich dokáže odbavit jen 800,“ poznamenal Majer.

„Stávkujeme kvůli událostem z 22. března. Nemůžeme pokračovat, jako by se tento den nestal. Policie se domnívá, že bezpečnostní zařízení zavedená na letišti nejsou dostatečná,“ prohlásil šéf největší policejní unie v Belgii Vincent Gilles.

Vyzval k důkladnějším kontrolám před vstupem do odletové haly a používání detektorů kovů, tělesných skenerů a rentgenů na zavazadla. 

Některé letecké společnosti už oznámily, že minimálně týden ještě do Bruselu létat nebudou. Do normálu by se mělo letiště vrátit až v létě, nebo dokonce ještě později.

Zranění na bruselském letišti
Zdroj: Ketevan Kardava/Courtesy of 1tv.ge/Reuters

Belgická policie mezitím pokračuje v raziích – jednu provedla ve městě Kortrijk v souvislosti se zmařeným teroristickým útokem ve Francii. Z plánování tohoto atentátu obvinila islamistického radikála Redu Kriketa, u kterého našla zbraně a výbušniny.

„Od lednových útoků v Paříži se uskutečnilo v Bruselu a širokém okolí na 120 policejních razií. Při každé najdou minimálně nějaké podezřelé předměty a osoby. Část z nich policie zadrží a následně propustí,“ podotkl Majer.

Policie se snaží získat další informace, které pro ně mají cenu zlata, jelikož bruselští a pařížští útočníci byli propojení, dodal zpravodaj.

Také francouzská armáda kvůli událostem posledních dní zpřísnila kontroly po celé zemi. „Bruselské útoky nám ukázaly, že hrozba nezmizela, ale naopak že zůstala významná a silná a zejména, že existují všechny možné způsoby, jak zaútočit. A to vyžadovalo mobilizovat všechny síly, jak vnitřní bezpečnost, tak zejména vojáky,“ podotkl analytik v oboru jaderné problematiky Matthew Brulon.

Italský soud chce do Belgie vyhostit Alžířana pracujícího pro teroristy

V souvislosti s razií nedaleko Bruselu loni v říjnu, při které se našlo několik dokumentů s fotografiemi radikálů zapojených do loňských útoků v Paříži a nedávných útoků v Bruselu, se začalo skloňovat i jméno Džamal Addín Valí.

Jde o Alžířana, který je podezřelý z výroby falešných dokumentů pro islámské radikály, kteří jsou spojení s atentáty v Bruselu a Paříži. Zatčený byl minulý víkend na jihu Itálie u Salerna. Belgické úřady na něj vydaly evropský zatykač. Italský soud nyní rozhodl, že by měl být vyhoštěný do Belgie. 

  • 22. března kolem úterní osmé hodiny ráno (SEČ) došlo na bruselském letišti Zaventem ke dvěma výbuchům v odletové hale. Následně se ozvala exploze také na stanici metra Maalbeek v centru města nedaleko evropských institucí.
  • Zemřelo 32 lidí a tři atentátníci, dalších více než 300 lidí bylo zraněno.
  • K útokům se přihlásila organizace Islámský stát, která podle egyptských zdrojů vyjádřila odhodlání spáchat další útoky. Na útocích se podíleli dva bratři El Bakraouiové – jeden z nich zabíjel na letišti, zatímco druhý v metru – a už dříve sledovaný radikál Nadžim Laachraoui.