Turecko zadrželo stovky uprchlíků, kteří se chtěli dostat do Evropy

Turecké úřady zadržely na pevnině i na moři stovky migrantů, kteří se snažili dostat na řecký ostrov Lesbos. Zorganizovaly k tomu rozsáhlou operaci, při níž využily pobřežní stráž i helikoptéry, uvedla agentura Reuters. Kolem 1200 osob, z nichž mnohé byly zadrženy na moři a další v ubytovnách a na silnicích na pobřeží, bylo převezeno do sportovní haly ve městě Dikili. Původně Reuters s odvoláním na úřední zdroje hovořila o 3000 zadržených uprchlících.

Migranti, většinou ze Sýrie a Afghánistánu, podstoupí výslech, na jehož základě úředníci rozhodnou o jejich dalším osudu. „Myslím, že existuje mnoho lidí, kteří utíkají před válkou do Evropy, a myslím, že je to problém,“ řekl agentuře Reuters 27letý Ísam Chatíb, který uprchl z Damašku a je mezi zadrženými.

Vyjádřil také široce zastávaný názor mezi migranty, že pokud by se mu podařilo dostat na řecké ostrovy, bude se moci volně usadit kdekoli v Evropě. „Všichni se tam potřebujeme dostat legální cestou, možná ne přes moře,“ dodal.

Mezitím v Bruselu

Na summitu EU v Bruselu dnes premiéři a prezidenti unijních zemí a turecký
premiér Ahmet Davutoglu potvrdili dohodu o vracení migrantů z řeckých ostrovů do Turecka.

Od neděle by všichni uprchlíci připlouvající na řecké ostrovy neregulérním způsobem měli být vraceni do Turecka. Za každého Syřana mezi nimi by EU měla z Turecka vyzvednout jednoho syrského občana, přičemž přednost budou mít ti, kteří se nepokusili sami překonat Egejské moře. V Turecku je v současnosti 2,7 milionu syrských uprchlíků.