Syrské rozhovory v ohrožení. Dokud se bude bojovat, jednat se nebude, oznámila opozice

Syrská opozice odmítá vést i nepřímé rozhovory s vládou, dokud Rusko nezastaví nálety v Sýrii a syrská vláda neukončí blokády měst. Rozhovory, které zprostředkovala OSN, měly podle původního plánu začít v pondělí v Ženevě, ale stále se nad nimi vznášejí otazníky. USA i OSN připustily, že rozhovory budou mít několikadenní zpoždění.

George Sabra, který má být zástupcem šéfa opozičních vyjednávačů, řekl, že není možné jednat, dokud se v Sýrii bude bojovat. V sobotu se prý kvůli těmto požadavkům sejde s americkým ministrem zahraničí Johnem Kerrym.

Ten ve čtvrtek ujistil, že se rozhovory budou konat, ale že aktéři dostanou pozvánky až na poslední chvíli, takže se začátek může zpozdit o několik dní. Sdělil také, že rozhovory budou nejprve nepřímé a že každá strana bude jednat odděleně s prostředníkem.

„Nám nejde o formu rozhovorů, ale o zajištění náležitých podmínek. Je třeba odstranit překážky. Ruská letadla musejí ukončit bombardování civilistů, musejí být odvolány blokády,“ řekl.

Kurdové: Bez nás rozhovory nikam nepovedou

Do příprav se nyní vmísili také syrští Kurdové. Jejich vůdce prohlásil, že bez účasti Kurdů rozhovory nemohou uspět. Kurdové ale nejsou zastoupeni v koalici, která se zformovala loni v Rijádu a která má zastupovat oponenty Damašku.

Kurdové poukazují na to, že v této koalici figurují skupiny, za nimiž stojí Saúdská Arábie, i když tyto formace sdílejí podobné názory jako Al-Káida a Islámský stát. Kurdové jsou také proti jakékoli spolupráci se syrskou vládou.

„Pokud se rozhovorů nebude účastnit některá ze stran, dopadne to stejně jako Ženeva 2,“ dodal kurdský představitel s odkazem na neúspěšné rozhovory konané v roce 2014. „Jednání a politická řešení neuspějí. Byli bychom rádi, aby u stolu byli všichni,“ řekl.

Rozhovory mají podle předem stanoveného harmonogramu vést k ustavení přechodné vlády do šesti měsíců a voleb do roka a půl. V přechodné vládě má být zastoupena opozice i současný režim.