USA a EU ruší sankce: Írán podle MAAE splnil všechno, co měl

Írán podle Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) splnil veškeré požadavky loňské dohody s velmocemi ohledně svého jaderného programu. Uvolnila se tak cesta k ukončení protiíránských sankcí, jejich zrušení vzápětí ohlásily Spojené státy i Evropská unie.

Jukija Amano: Jde o důležitý den pro mezinárodní společenství
Zdroj: Leonhard Foeger/Reuters

Inspektoři MAAE přímo na místě v Íránu prověřili, že země splnila vše, co se od ní požadovalo. Jak prohlásil šéf agentury Jukija Amano, jde o „důležitý den pro mezinárodní společenství“. Oznámil rovněž, že v neděli odcestuje do Íránu, kde se mimo jiné setká s prezidentem Hasanem Rouháním.

John Kerry a Mohammad Džavád Zaríf na vídeňských jednáních o íránském jaderném programu
Zdroj: Kevin Lamarque/Reuters

Íránský ministr zahraničí Mohammad Džavád Zaríf již ráno uvedl, že sankce proti Teheránu by měly být uvolněny ještě v sobotu. „Dnešek je dobrým dnem pro íránský lid, neboť budou uvolněny sankce,“ citovala agentura Reuters ministra, který ve Vídni jednal se svým americkým protějškem Johnem Kerrym a s šéfkou diplomacie Evropské unie Federicou Mogheriniovou. Právě Kerry a Mogheriniová večer oznámili zrušení sankcí. Americký prezident Barack Obama vzápětí podepsal příslušná nařízení, která sankce definitivně ukončí.

Mohammad Džavád Zaríf, Jukija Amano a Federica Mogheriniová
Zdroj: Leonhard Foeger/Reuters

„Dnes jsou díky krokům učiněným od loňského července Spojené státy, naši spojenci na Blízkém východě a v celém světě ve větším bezpečí, protože hrozba jaderné zbraně je menší,“ řekl Kerry ve Vídni. „Jaderná dohoda přinesla své ovoce,“ uvedl na Twitteru Rouhání, který zároveň pochválil Íránce za to, jakou prokázali při zdlouhavých jednáních trpělivost.

Svět dohodu vítá, Izrael je skeptický

Íránská vlajka před vídeňským sídlem MAAE
Zdroj: Leonhard Foeger/Reuters

Oznámení o naplnění dohody světové mocnosti téměř jednohlasně přivítaly. Podle britského ministra zahraničí Philipa Hammonda se nyní Blízký východ a celý svět stanou bezpečnějším místem. Šéf německé diplomacie Frank-Walter Steinmeier ve svém oficiálním prohlášení označil dohodu za „historický úspěch diplomacie“. Také podle generálního tajemníka OSN Pan Ki-muna je naplnění závazků jaderné dohody důležitým milníkem. Zástupci Izraele nicméně vyjádřili přesvědčení, že Teherán se bude navzdory dohodě i dál pokoušet vyvinout jadernou zbraň.

Írán dohodu o omezení svého jaderného programu uzavřel loni v červenci se šesti velmocemi (Francie, Británie, USA, Rusko, Čína a Německo). Zavázal se k vyřazení části centrifug na obohacování uranu, k vyvezení většiny už obohaceného uranu, k přestavbě některých svých zařízení na výzkumná pracoviště a k přestavbě těžkovodního reaktoru v Aráku. Írán po uvolnění sankcí mimo jiné získá přístup ke 100 miliardám dolarů z ropných příjmů, které jsou blokovány v bankách v zahraničí.

List Jerusalem Post ovšem poznamenává, že Írán na tom navzdory zrušení sankcí nebude ekonomicky nejlépe - především kvůli stále klesajícím cenám ropy. Ropný průmysl totiž vytváří zhruba pětinu HDP. Kromě toho zůstávají v platnosti americké sankce, které nesouvisejí s íránským jaderným programem, ale s porušováním lidských práv a podporou terorismu.

Írán v sobotu rovněž oznámil, že v rámci výměny vězňů propustil na svobodu čtyři íránsko-americké občany. Propuštěn byl zpravodaj amerického listu The Washington Post v Íránu Jason Rezaian, bývalý člen amerického námořnictva Amir Hekmati, křesťanský pastor Saeed Abedini a Nosratollah Khosravi-Roodsari. USA recipročně omilostnily sedm íránských vězňů, z nichž šest má americko-íránské občanství.

Írán koupí 114 letadel Airbus

Jak uvedl íránský ministr dopravy Abbás Ahmad Achúndí, Írán po zrušení sankcí hodlá koupit 114 letadel od evropského výrobce Airbus. Hodnota kontraktu by podle katalogových cen přesahovala deset miliard dolarů (zhruba čtvrt bilionu Kč). Irán již dříve uvedl, že hodlá během příštího desetiletí nakoupit 400 letadel pro osobní přepravu.