Írán usiluje o přízeň Západu: Propustil čtyři íránsko-americké občany

Události: Teherán propustil na svobodu čtyři íránsko-americké vězně (zdroj: ČT24)

Írán oznámil, že v rámci výměny vězňů propustil na svobodu čtyři íránsko-americké občany. Propuštěn byl zpravodaj amerického listu The Washington Post v Íránu Jason Rezaian, bývalý člen amerického námořnictva Amir Hekmati, křesťanský pastor Saeed Abedini a Nosratollah Khosravi-Roodsari. USA recipročně omilostnily sedm íránských vězňů, z nichž šest má americko-íránské občanství.

Rezaian byl loni v říjnu shledán vinným ze špionáže a odsouzen. Výši trestu však revoluční tribunál v Teheránu, který soudí politické případy či kauzy dotýkající se národní bezpečnosti, neupřesnil. Abedini byl v roce 2012 uvězněn kvůli údajnému šíření křesťanství, za což dostal osm let. Bývalý voják Hekmati byl zadržen v roce 2011 a později odsouzen za špionáž. Bližší podrobnosti o Khosravim agentury neuvádějí. Podle AP je v Íránu zadržován ještě americký podnikatel Siamad Namazi. Zatkli ho loni v říjnu, když ze svého sídla v Dubaji přicestoval na návštěvu příbuzných do Teheránu.

„V souladu s nařízením nejvyšší bezpečnostní rady a v národním zájmu byli v rámci výměny vězňů propuštěni čtyři odsouzení, kteří mají dvojí občanství,“ citovala íránská média teheránského generálního prokurátora Abbáse Džafarího Dolatabádího. Propuštění jsou nyní na cestě do Švýcarska, odkud se přesunou k lékařskému ošetření na americké základně v Německu.

Krok Teheránu je nejspíš další snahou Íránců získat si přízeň Západu, aby mohly být zrušeny mezinárodní sankce zavedené kvůli spornému íránskému jadernému programu. „My jsme nabídli milost sedmi Íráncům, kteří byli odsouzení nebo s nimi v USA probíhal proces," uvedl nejmenovaný americký představitel s tím, že byla stažena obvinění proti dalším 14 Íráncům. Jak uvedl washingtonský zpravodaj ČT Martin Řezníček, jde zřejmě o součást větší tajné dohody a další vítězství umírněného křídla v Íránu po nedávném propuštění skupiny zadržovaných amerických námořníků.

USA a EU ruší sankce proti Íránu, Teherán propustil vězně (zdroj: ČT24)

Zprávu o propuštění amerických občanů přivítali i republikáni včetně kandidátů na prezidenta Teda Cruze, Marca Rubia nebo favorita Donalda Trumpa. Ten se ale vůči Bílému domu nezdržel kritiky. „K tomuhle mělo dojít před třemi, čtyřmi lety. Dřív než došlo k dohodě. Tohle je nejdelší vyjednávání na světě,“ prohlásil.

MAAE: Írán splnil podmínky jaderné dohody s velmocemi

Zpráva o propuštění vězňů se objevila ve stejný den, kdy Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE) vydala závěrečnou zprávu, podle níž Írán splnil veškeré požadavky loňské dohody s velmocemi ohledně svého jaderného programu. Uvolnila se tak cesta ke zrušení sankcí proti Teheránu, jejichž konec EU a USA vzápětí oznámily. Írán pak mimo jiné získá přístup ke 100 miliardám dolarů z ropných příjmů, které jsou blokovány v bankách v zahraničí.

Írán dohodu o omezení svého jaderného programu uzavřel loni v červenci se šesti velmocemi (Francie, Británie, USA, Rusko, Čína a Německo). Zavázal se k vyřazení části centrifug na obohacování uranu, k vyvezení většiny už obohaceného uranu, k přestavbě některých svých zařízení na výzkumná pracoviště a k přestavbě těžkovodního reaktoru v Aráku.