Svět vítá nový rok, mezi prvními odpálily ohňostroj Austrálie a Nový Zéland

Jeden rok končí, další začíná. Lidé po celém světě slaví začátek roku 2016. Jedny z prvních oslav se uskutečnily v Austrálii a na Novém Zélandu. Na řadě míst shromáždění doprovází zvýšená bezpečnostní opatření.

Jako úplně první se dočkali nového roku obyvatelé Tichomoří. V poledne středoevropského času pak oslavili příchod roku 2016 v Novém Zélandu u televizní a vyhlídkové věže Sky Tower v Aucklandu. Ohňostroj doprovázela i laserová show. O hodinu později se přidali nadšenci v australském Sydney. Podle očekávání mělo velkolepou pyrotechnickou show zhlédnout na milion obyvatel.

Oslavy byly naplánovány i ve velkých asijských městech jako Hongkong, Singapur nebo Peking. Ve Spojených arabských emirátech přichystali zvláštní představení ve spojitosti s nejvyšší budovou světa – Burdž Chalífa v Dubaji, při které bude použito zhruba 1,6 tun pyrotechnického vybavení a rozzáří se na čtyři sta tisíc LED světel.

Milion u Braniborské brány i na Times Square

V Evropě se počítá s účastí zhruba milionu obyvatel na odpočítávání příchodu nového roku u Braniborské brány v Berlíně. Vlády v jednotlivých zemích letos počítají se zvýšenými bezpečnostními opatřeními a nejinak je tomu v hlavním městě Německa. V Berlíně mají vyjít na 50 milionů eur. „Posílili jsme ochranku, zpřísnili jsme vstupní kontroly, postavili více plotů,“ uvedla členka ogranizačního týmu Anja Marxová. Na nejznámější madridské náměstí Puerta del Sol zase bude vpuštěno jen 25 tisíc lidí.

Londýnské oslavy a ohňostroj jsou organizovanější než jinde v Evropě. Centrum Londýna, Trafalgarské náměstí a nábřeží, kde se koná ohňostroj, jsou oploceny bariérami a vstupy do vnitřního prostoru jsou kontrolovány policií. Návštěvníci si nesmějí přinést ani láhev alkoholu.
Ivan Kytka
Spolupracovník ČT

V Paříži byl tradiční ohňostroj u Eiffelovy věže zrušen. Důvodem není jen bezpečnost, ale také projevení úcty obětem teroristických útoků a jejich příbuzným. Naplánovaného ohňostroje se nedočkají ani obyvatelé Bruselu.

Světu se otevírá rok 2016, první oslavy začaly v Tichomoří (zdroj: ČT24)

Mezi posledními, kteří se dočkají příchodu roku 2016, budou lidé ve Spojených státech amerických. Newyorské Times Square, kde každoročně vítá nový rok okolo milionu lidí, bude letos hlídat přes šest tisíc policistů a vojáků. „Jsme jednoznačně přesvědčeni, že New York bude během oslav nového roku nejbezpečnějším místem na světě,“ zmínil šéf protiteroristické jednotky v New Yorku James Waters.

Americké ministerstvo spravedlnosti uvedlo, že už byl zadržen pětadvacetiletý muž, který měl plánovat na Silvestra útok na restauraci v newyorském Rochesteru. Byl obviněn z pokusu o poskytnutí materiální podpory takzvanému Islámskému státu.