Polská vláda chce měnit i zákon o úřadech. Otevře dveře členům politických stran

Polská konzervativní vláda hodlá provést další ze svých kontroverzních kroků změnou zákona o úřadech. Zatímco podle poslanců vládní strany Právo a spravedlnost (PiS) jde o snahu obměnit letité obsazení úřadů a zefektivnit jejich funkci, opozice mluví o dalším ohrožení demokracie v zemi.

Novela podle médií zásadně mění způsob obsazování úřadů. Zatímco dosud nesměli být vedoucí úředníci před nástupem do funkce nejméně pět let členy žádné politické strany, nově by mělo stačit, že stranickou legitimaci odevzdají těsně před vstupem do úřadu.

Novela rovněž počítá s tím, že na významná místa ve státní či regionální správě budou úředníci jmenováni. Podle dosud platného zákona o obsazení těchto pozic rozhodovalo výběrové řízení. Nově by se rovněž měly snížit nároky na délku předchozího působení vedoucích úředníků na pozicích ve státní správě.

Vláda potřebuje úředníky souhlasící s její politikou, vysvětluje poslanec PiS

Vláda připouští, že novela je motivována snahou obměnit důležité pozice na úřadech. „Jsme přesvědčeni, že navrhovaná opatření přinesou užitek státu i obyvatelům, zmodernizují chod úřadů, nahradí dosavadní personál novými, schopnými a kvalifikovanými pracovníky, kteří profesionálně a pečlivě vykonají svěřené úkoly,“ řekl v Sejmu poslanec národně-křesťanské PiS Artur Górski. Vláda se podle něho potřebuje opírat o úředníky, kteří budou souhlasit s její politikou.

Pokud bude novela schválena, bude to zřejmě znamenat rychlé odvolání řady úředníků vybraných během osmi let vlády liberální proevropské Občanské platformy (PO). Její poslanci ve shodě se zástupci dalších opozičních stran mluví o chystané velké čistce, pro níž má novela vytvořit právní podklad.

„Místa propuštěných úředníků zaujmou lidé, od nichž se nevyžaduje žádná kvalifikace kromě toho, aby ochotně vykonávali politiku vlády,“ prohlásil poslanec PO Marek Wójcik, který podal návrh na zamítnutí novely. Stejně se k věci postavila rovněž další tři uskupení v Sejmu, lidovci i parlamentní nováčci Kukiz 15 a Moderní.

Vláda během prvních týdnů po říjnovém triumfu PiS v parlamentních volbách vyměnila také šéfy tajných služeb i dalších bezpečnostních orgánů a státních úřadů. Do vedení státu dosadila několik lidí s problematickou minulostí a pokouší se i o změnu ústavního soudu, kterou opozice i právní experti označují jako neústavní.

Vláda odvolala i šéfa PKN Orlen, nahradí ho vlastním poslancem

Jacek Krawiec
Zdroj: Peter Andrews/Reuters

Konzervativci ve středu odvolali z funkce i šéfa největší rafinerské společnosti PKN Orlen Jacka Krawiece, který podnik řídil od roku 2008. Do čela PKN kabinet jmenoval bývalého ministra státního pokladu a poslance za vládnoucí stranu Právo a spravedlnost (PiS) Wojciecha Jasińského.

Konec Krawiece v čele PKN je další z řady odstoupení nebo odvolání šéfů velkých společností. Kromě jiných skončili šéfové státní železniční společnosti, varšavské burzy, energetických společností se státní účastí Enea, Energa a Tauron nebo největší polské pojišťovny PZU.

Oponenti nového kabinetu hovoří o tom, že vůdce PiS Jaroslaw Kaczyński kráčí ve šlépějích maďarského premiéra Viktora Orbána. Kritika se ozývá i od vlivných zahraničních médií a z Evropského parlamentu. PiS tvrdí, že žádná demokratická pravidla neporušuje, a v odpovědi na opoziční a občanské protesty v ulicích svolává demonstrace svých přívrženců.